Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Με δύο Canadair συμμετέχει η Ελλάδα στο RescEU

Με δύο Canadair συμμετέχει η Ελλάδα στο RescEU

0
Canadair
Διαφήμιση

Με δύο αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415, η χώρα μας θα συμμετέχει ενεργά στην μεταβατική περίοδο του προγράμματος RescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα υπήρξε από τα πρώτα κράτη-μέλη που υποστήριξε ενεργά την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, αξιολογώντας το εν λόγω πρόγραμμα ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε ένα κοινό πρόβλημα, όπως είναι αυτό των φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή της χώρας μας στο μεταβατικό στάδιο RescEU αξιοποιούνται σημαντικά χρηματοδοτικά οφέλη, καθώς για τα αεροσκάφη που εντάσσονται στο δυναμικό του προγράμματος, χρηματοδοτείται το 75% του κόστους της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Στη μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα κράτη–μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο RescEU. Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίηση του RescEU, με την οποία προβλέπεται αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου 80% – 90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Περισσότερα για το RescEU μπορείτε να αναζητήσετε στους παρακάτω ηλεκτρονικούς συνδέσμους:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥΠΕΝ: Νέο « Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» από τον Ιούλιο
Επόμενο άρθροΗ “ΗΛΕΚΤΡΑ” αναβαθμίζει ενεργειακά τα δημόσια κτίρια