Αρχική Ενέργεια Η “ΗΛΕΚΤΡΑ” αναβαθμίζει ενεργειακά τα δημόσια κτίρια

Η “ΗΛΕΚΤΡΑ” αναβαθμίζει ενεργειακά τα δημόσια κτίρια

0
Η
Διαφήμιση

Ταυτόχρονα με την έναρξη της δεύτερης φάσης του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το Υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει μπρος και το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, το πρόγραμμα έχει ως άμεσο στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων κτιρίων και ως μακροπρόθεσμο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Η

Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με παρεμβάσεις που αφορούν:

  • Το κέλυφος του κτιρίου.
  • Τα διάφορα συστήματα Ηλεκτρο-Μηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων.
  • άλλες εργασίες που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτείται.

Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης χαρακτηρίζεται ως καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον με έμφαση στον κτιριακό τομέα.

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Η

Στο πλαίσιο του «ΗΛΕΚΤΡΑ», σημειώνει το ΥΠΕΝ, προβλέπονται η συνέχιση των «επιτυχημένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και η υιοθέτηση νέας δέσμης οικονομικά αποδοτικών μέτρων/δράσεων για την κινητοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανακαίνισης του κτιριακού αποθέματος».

Η ανακατασκευή παλαιών και ενεργοβόρων κτιρίων θεωρείται η «μεγαλύτερη πρόκληση», προσφέροντας την ευκαιρία να εφαρμοστούν οικονομικά αποδοτικά μέτρα και να μετατραπούν σε κτίρια αποδοτικά από πλευράς πόρων και φιλικά προς το περιβάλλον με αυξημένη κοινωνική και οικονομική αξία.

500 εκατ. ευρώ για την ΗΛΕΚΤΡΑ

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος, για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του ανέρχεται σε πεντακόσια εκατομμύρια (500.000.000) ευρώ με δυνατότητα τροποποίησης.

Φορέας διαχείρισης του Προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος, για την τεχνική και διαχειριστική υποστήριξη της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνεται Τεχνική Γραμματεία, η οποία εδρεύει στο ΥΠΕΝ και έχει την ευθύνη για την έκδοση του Οδηγού του προγράμματος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜε δύο Canadair συμμετέχει η Ελλάδα στο RescEU
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα στους πλέον περιζήτητους προορισμούς παγκοσμίως και τους πρώτους μήνες του 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ