Αρχική Περιβάλλον Κουίζ των New York Times: “Έκανε ζέστη τη μέρα που γεννήθηκα;”

Κουίζ των New York Times: “Έκανε ζέστη τη μέρα που γεννήθηκα;”

0
Ηλιοφάνεια, ζέστη
Διαφήμιση

Ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον κουίζ φιλοξενούν οι New York Times, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην παγκόσμια προσπάθεια για κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, γράφουν οι New York Times, λόγω της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει ημέρες με θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών Κελσίου.

Τι καιρό έκανε όταν γεννήθηκες;

Ήλιος

Στο διαδραστικό κουίζ, η ηλεκτρονική έκδοση της έγκριτης εφημερίδας, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πόσο άλλαξε η θερμοκρασία στην περιοχή που γεννηθήκαμε και πόσο πιο υψηλή πρόκειται να γίνει στο μέλλον αν δεν αλλάξουμε πρακτικές. Το μοντέλο έχει δημιουργηθεί από το Climate Impact Lab, μια ομάδα κλιματολόγων, οικονομολόγων και αναλυτών από το Rhodium Group και τα Πανεπιστήμια του Chicago, Rutgers και του Berkeley.

Για παράδειγμα

Ας πούμε λοιπόν ότι κάποιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εκείνη την εποχή, θερμοκρασία από 32 βαθμούς και άνω είχε η πόλη επί 9 ημέρες τον χρόνο. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει ανέλθει στις 26 ημέρες τον χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι το 2050, όταν δηλαδή πλέον θα έχετε κλείσει τα 80, οι ζεστές ημέρες θα είναι από 34-63 ετησίως!

Αντίστοιχα, αν την ίδια χρονιά γεννηθήκατε για παράδειγμα στη Λάρισα, η κατάσταση ήταν σαφώς πιο δύσκολη, καθώς –τουλάχιστον με βάση το μοντέλο του Climate Impact Lab- οι ημέρες με 32 και βαθμούς ήταν γύρω στις 50 τον χρόνο, ενώ σήμερα ανέρχονται στις 76 και το 2050 θα φτάσουν τις 83-103!

Προσαρμοστικότητα

Ηλιοφάνεια, ζέστη, καύσωνας

Ο τρόπος που επηρεάζονται οι πόλεις από την αύξηση της θερμοκρασίας στους 32 βαθμούς, εξηγούν οι ερευνητές, εξαρτάται εν μέρει από τη δυνατότητά τους να προσαρμόζονται σε συνθήκες καύσωνα.

Στη Βόρεια Αμερική για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Φοίνιξ θα αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις υψηλές θερμοκρασίες καθότι είναι συνηθισμένοι. Αντιθέτως οι κάτοικοι του Μοντρεάλ θα δυσκολευτούν αρκετά, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το 40% από αυτούς δεν διαθέτουν καν κλιματιστικό.

«Η αύξηση των θερμών ημερών θα επηρεάσει άμεσα τους ανθρώπους και τα συστήματα από τα οποία εξαρτώνται» επισημαίνει η Cynthia Rosenzweig, επικεφαλής του Climate Impacts Group στο Ινστιτούτο Goddard της NASA. «Το φαγητό, το νερό, η ενέργεια, οι μετακινήσεις και τα οικοσυστήματα θα επηρεαστούν τόσο στις πόλεις όσο και σε επίπεδο χωρών. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα χτυπήσουν την υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμών».

Δοκιμάστε το κουίζ εδώ: https://www.nytimes.com/interactive/2018/08/30/climate/how-much-hotter-is-your-hometown.html?fbclid=IwAR29AV6mwBCY7ZiWYU-MgsTupty9ipT-iihcrTvJG10f7y_KxzZLRvarpaY

Διαφήμιση