Αρχική Καταστροφές Με ερημοποίηση και ξηρασία απειλείται η Μεσόγειος

Με ερημοποίηση και ξηρασία απειλείται η Μεσόγειος

0
Ξηρασία
Διαφήμιση

Το νερό νεράκι θα λέμε τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα αν δεν σταματήσει η ραγδαία αποσταθεροποίηση του κλίματος.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ το ένα τρίτο των ελληνικών εδαφών κινδυνεύει με «ερημοποίηση» και ξηρασία.

Η έρευνα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης, η οποία «εορτάζεται» κάθε χρόνο στις 17 Ιουνίου.

Απειλή για τη Μεσόγειο

Μεσόγειος, Ελλάδα, νησί

«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. «Η γνώση αυτή προέρχεται τόσο από τα μοντέλα προβλέψεων για τα επόμενα 70 με 80 χρόνια όσο και από το παρελθόν» τονίζει.

Αν υπάρχει μια σημαντική διαφορά με το παρελθόν αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο. Και σε αυτή την ιλιγγιώδη ταχύτητα πρωτεύοντα ρόλο έχει ο άνθρωπος. «Το χαρακτηριστικό της αποσταθεροποίησης του κλίματος που οφείλεται στον άνθρωπο είναι ότι η αποσταθεροποίηση αυτή εκδηλώνεται σε πολύ μικρή χρονική περίοδο. Στο παρελθόν η αλλαγή αυτή ξεκινούσε και ολοκληρωνόταν σε ένα διάστημα χιλιάδων ετών» εξηγεί ο κ. Ζερεφός.

Στο «κόκκινο» η Πελοπόννησος

Η ανατολική Πελοπόννησος θεωρείται σήμερα περιοχή υψηλού κινδύνου. Στο κόκκινο βρίσκονται ακόμη όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, όπως και η Κεντρική και η Νοτιοανατολική Κρήτη.

Η φθορά της γης

Ξηρασία

Η ερημοποίηση, η υποβάθμιση δηλαδή της γης σε ξηρές περιοχές, προκαλείται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις κλιματικές διακυμάνσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ξηρά οικοσυστήματα, τα οποία καλύπτουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην υπερεκμετάλλευση και στις ακατάλληλες χρήσεις. Η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια, η αποψίλωση των δασών, η υπερβόσκηση και οι κακές πρακτικές άρδευσης μπορούν να υπονομεύσουν την παραγωγικότητα της γης.

Ημέρα ευαισθητοποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας αποσκοπεί στην προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η ημέρα θεσπίστηκε στις 17 Ιουνίου του 1994 στο Παρίσι με αφορμή την υιοθέτηση από την παγκόσμια κοινότητα της Συνθήκης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD).

«Ας αναπτύξουμε το μέλλον μαζί»

Ξηρασία

Φέτος, με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της συνθήκης και με το σύνθημα “Ας αναπτύξουμε το μέλλον μαζί”, ο ΟΗΕ κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, θέτοντας ως στόχο «την ουδετερότητα της υποβάθμισης του εδάφους» που θα παρέχει μια σταθερή βάση για τη μείωση της φτώχειας, την ασφάλεια των τροφίμων και των υδάτων καθώς και τον περιορισμό της αλλαγής του κλίματος.

Γράμματα & αριθμοί

  • Μέχρι το 2025, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν απόλυτη λειψυδρία και τα 2/3 του πλανήτη θα δεν θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
  • Μέχρι το 2045, περίπου 135 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εκτοπιστούν εξαιτίας της ερημοποίησης.
  • Η αποκατάσταση των εδαφών των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μέχρι και 3 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως.
Διαφήμιση