Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Η ΕΕ συμβουλεύει: Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήμα και ενέργεια

Η ΕΕ συμβουλεύει: Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήμα και ενέργεια

0
idees lyseis ιδέες λύσεις
Διαφήμιση

Με απλές κινήσεις στο σπίτι, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα και να συμβάλουμε στην προστασία του κλίματος μειώνοντας τις εκπομπές CO2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με έρευνες από τα νοικοκυριά προέρχεται περίπου το ένα τέταρτο όλων των άμεσων εκπομπών CO2 που παράγονται σήμερα στην ΕΕ και τα τρία τέταρτα της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα σπίτια σε ολόκληρη την ΕΕ είναι για θέρμανση και ψύξη.

Η ΕΕ σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες έχει συντάξει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε:

Θέρμανση και ψύξη
  • Μην υπερθερμαίνετε το νερό. Ρυθμίστε τον λέβητά σας σε μέγιστη θερμοκρασία 60°C ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής.
  • Χρησιμοποιείτε τον θερμοστάτη με σύνεση. Γνωρίζετε ότι το σπίτι σας δεν θα ζεσταθεί πιο γρήγορα εάν αυξήσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη; Αυτό επηρεάζει μόνο τη μέγιστη θερμοκρασία στο σπίτι σας.
  • Κλείνετε τις κουρτίνες ή τις περσίδες σας τις ζεστές ημέρες για να μειώνεται η ηλιακή ακτινοβολία που μπαίνει στο σπίτι σας.
  • Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες για δροσιά. Οι ανεμιστήρες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τα κλιματιστικά.
Μόνωση
  • Αντικαταστήστε τα μονά τζάμια των παραθύρων με διπλά. Τα διπλά τζάμια χάνουν 50-70 % λιγότερη θερμότητα.
  • Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε διπλά τζάμια; Οι χοντρές κουρτίνες ή τα μονωτικά πάνελ παραθύρων μειώνουν τον κρύο αέρα στο σπίτι σας.
  • Τα ρεύματα αέρα μπορεί να αποτελούν μεγάλη πηγή απώλειας θερμότητας. Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια με τη μόνωση των παραθύρων ή την εγκατάσταση μόνωσης στις πόρτες. Ακόμη και καλύπτοντας τις κλειδαρότρυπες και τα γραμματοκιβώτια μπορεί να δείτε διαφορά!
  • Μονώστε τις δεξαμενές θερμού νερού, τους σωλήνες κεντρικής θέρμανσης και τις κοιλότητες των τοίχων. Αν δεν μπορείτε να μονώσετε τις κοιλότητες του τοίχου, τοποθετήστε μονωτικά στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα.
Στην κουζίνα
  • Αγοράζετε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. Στην ΕΕ, πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως ψυγεία, πλυντήρια πιάτων και φούρνοι φέρουν ενεργειακό σήμα της ΕΕ, ώστε να μπορείτε να επιλέγετε ένα ενεργειακά αποδοτικό μοντέλο. Η βαθμολογία κυμαίνεται από το Α + + + (πιο αποδοτικό) έως το G (λιγότερο αποδοτικό). Για παράδειγμα, ένα πλυντήριο πιάτων της τάξης A + + + χρησιμοποιεί τη μισή ενέργεια από ό,τι ένα πλυντήριο πιάτων της τάξης D.
  • Ελέγξτε εάν ο φούρνος σας είναι ερμητικά κλειστός. Εάν πρέπει να αντικαταστήσετε τον φούρνο σας, διαλέξτε ένα μοντέλο απόδοσης A. Έτσι θα εξοικονομήσετε περίπου 200 ευρώ για το συνολικό χρόνο ζωής του σε σύγκριση με ένα μοντέλο απόδοσης D.
  • Μην πλένετε τα πιάτα στο χέρι, εάν έχετε πλυντήριο πιάτων. Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια — και τα περισσότερα διαθέτουν πρόγραμμα «Eco» — αλλά πρέπει να τα βάζετε σε λειτουργία μόνον όταν είναι γεμάτα!
  • Βράστε μόνο όσο νερό χρειάζεστε. Εάν αφήσατε ζεστό νερό στον βραστήρα μόνο για λίγα λεπτά, δεν χρειάζεται να το ξαναβράσετε.
Έξυπνο πλύσιμο
  • Γεμίζετε το πλυντήριο ρούχων σας. Μην πλένετε μόνο λίγα ρούχα. Περιμένετε μέχρι να γεμίσει το πλυντήριο – όμως μην υπερβαίνετε το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος.
  • Επιλέγετε τη χαμηλότερη κατάλληλη θερμοκρασία. Σήμερα, τα απορρυπαντικά είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε τα ρούχα καθαρίζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Παραλείψτε την πρόπλυση εάν τα ρούχα σας δεν είναι πολύ βρώμικα.
  • Αποφύγετε, αν μπορείτε, το στεγνωτήριο. Ένα πρόγραμμα στο στεγνωτήριο ρούχων μπορεί να καταναλώνει δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα μέσο πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων.
Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας
  • Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυράκτωσης ή αλογόνου με πιο αποδοτικούς ενεργειακά λαμπτήρες. Με έναν λαμπτήρα LED μπορείτε να εξοικονομήσετε πάνω από 100 ευρώ στα έξοδα ηλεκτρικής ενέργειας για το συνολικό χρόνο ζωής του που είναι περίπου 20 χρόνια.
  • Αποσυνδέστε τις συσκευές σας. Οι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο συσκευές, όπως οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι εκτυπωτές και οι κονσόλες παιχνιδιών, πριν από το 2016 χρησιμοποιούν έως 80 Watt ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία αναμονής. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε πολύμπριζα για να κλείνετε εύκολα τις συσκευές σας.
  • Ζητήστε από τον πάροχο ενέργειας την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή. Τα έξυπνα συστήματα μέτρησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να εξοικονομούν 3 % της ενέργειας που καταναλώνετε.
  • Διαλέξτε πράσινη ενέργεια. Οι περισσότεροι πάροχοι ενέργειας προσφέρουν τιμολόγια «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που στηρίζει την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Εάν το σπίτι σας έχει τη δική του στέγη, τοποθετήστε ηλιακά πάνελ για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματός σας.

Πηγή: ec.europa.eu

Διαφήμιση