Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Γιουνκέρ: Η ΕΕ να επικεντρωθεί στην κλιματική αλλαγή

Γιουνκέρ: Η ΕΕ να επικεντρωθεί στην κλιματική αλλαγή

0
Γιουνκέρ
epa04726728 European Commission President Jean-Claude Juncker gives a press briefing at at the EU commission headquarters in Brussels, Belgium, 30 April 2015. EPA/OLIVIER HOSLET
Διαφήμιση

Καθώς άλλη μια Ευρωπαϊκή …σεζόν βαίνει προς το τέλος της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μπει για τα καλά στη διαδικασία των απολογισμών. Εξού και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ λίγο πριν αποσυρθεί, ανοίγει τα χαρτιά του σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα κατ´αποκλειστικότητα στο έγκυρο ηλεκτρονικό περιοδικό Politico (και μάλιστα μπροστά σε κοινό).

Ο κ. Γιουνκέρ μιλά με την ειλικρίνεια ενός ανθρώπου που εκ των πραγμάτων έχει απαλλαγεί πλέον από την αγωνία του πολιτικού κόστους, από τις συνέπειες δηλαδή που ενδεχομένως να είχαν τα λόγια του αν παρέμενε ενεργός στην πολιτική.

Στη συνέντευξη εξηγεί τη στάση του απέναντι στις χώρες της ΕΕ, αναφέρεται στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, στα social media, στην κριτική που έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, στο Brexit, στην Άγκελα Μέρκελ. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει ότι διατηρεί καλές σχέσεις και αποκαλύπτει ότι εν όψει της πρώτης συνάντησής του μαζί του, η σύζυγός του τον είχε παρακαλέσει να μην τον φιλήσει!

«Ανεπαρκής» η Κομισιόν

Γιουνκέρ

Πέρα όμως από τα αστεία -και από το γεγονός ότι τελικά αντάλλαξε ασπασμούς με τον Αμερικανό Πρόεδρο- ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλά και για την κλιματική αλλαγή.

Παραδέχεται μάλιστα ότι στη διάρκεια της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν τα κατάφερε πολύ καλά αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό, όπως εξηγεί, συνέβη κυρίως επειδή όταν ανέλαβε καθήκοντα προείχε να καθοριστούν οι στόχοι.

«Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα ενοχλούνταν πάρα πολύ αν η κλιματική αλλαγή δεν αποτελούσε μέρος της στρατηγικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί. «Πιστεύω ότι την επόμενη βδομάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συμπεριλάβει την κλιματική αλλαγή στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες».

Υπόθεση των κρατών-μελών

Ο κ. Γιουνκέρ τονίζει ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Ευρώπης σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητοι. Ωστόσο, προσθέτει ότι παρόλο που οι στόχοι είναι σαφείς, εξαρτάται από τα κράτη-μέλη αν θα προχωρήσουν στην υλοποίησή τους. «Η ΕΕ δεν μπορεί να καθορίσει τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν τα κράτη-μέλη της.»

Επίτευξη των υφιστάμενων στόχων

330E01A7 F1EB 452D 888A 60986FE89E1E

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει πάντως ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει κατ’ αρχάς να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για το 2030 σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο 2030» σημειώνει. «Το να καθορίζουμε νέους στόχους ξανά και ξανά δεν έχει νόημα. Ας επικεντρωθούμε στο να πετύχουμε αυτούς που έχουμε ήδη συμφωνήσει».

Σημειώνεται ότι 9 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να θέσει έναν καινούργιο στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Αυτό θα σήμαινε μια μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αυτών από τις βιομηχανίες μέχρι το 2030, από αυτήν για την οποία έχουν δεσμευτεί ήδη, με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Οι Βρυξέλλες πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα άμεσα τις εκτιμήσεις τους για τα σχέδια που θα εφαρμόσει κάθε χώρα-μέλος ώστε να περιορίσει τις εκπομπές καυσαερίων κατά 40% μέχρι το 2030. Κάποιες χώρες φαίνεται ότι είναι μακριά από αυτόν τον στόχο.

Οι Γερμανοί Πράσινοι

Τέλος, αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, επισήμανε ότι δεν απέχουν πολύ από το να γίνουν ένα «Volkspartei», όρος που στη Γερμανία αποδίδεται στα κόμματα που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, όπως εκείνο της Ανγκέλα Μέρκελ για παράδειγμα. Πρόσθεσε όμως ότι μία μόνο πολιτική αναμέτρηση δεν αρκεί για να γίνει αυτό.

Διαφήμιση