Αρχική Ειδήσεις Αναπληρωτής ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης...

Αναπληρωτής ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης στην προστασία του περιβάλλοντος

0
Σωκράτης Φάμελλος
Διαφήμιση

Με τη διάλυση της Βουλής άρχισε και η προεκλογική εκστρατεία.

Στο πνεύμα των ημερών, κατά την επετειακή εκδήλωση του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε συνολικά στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «το σύνθημα κανείς να μη μείνει πίσω δεν αποτυπώνει μόνο την κοινωνική διάσταση της αλληλεγγύης, αλλά και τη διάσταση της βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης, της εξασφάλισης πόρων ανάπτυξης, της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή αλλά και την ανάγκη περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης».

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Φάμελλου.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η κυβέρνηση έχει έμπρακτα αποδείξει την υψηλή πολιτική της δέσμευση στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας.

Βγαίνοντας από τα δεσμά των προγραμμάτων και των μνημονίων έχουμε ανάγκη ως χώρα μια μακροπρόθεσμη και ανταγωνιστική αναπτυξιακή πολιτική, με εξωστρεφές και καινοτομικό προϊόν που δημιουργεί ΑΕΠ, αλλά και υπεραξία, την οποία η χώρα και η κοινωνία θα εκμεταλλευτεί ώστε κανείς να μην μείνει πίσω.

Η νέα ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι αντίγραφο της παλαιάς, δεν μπορεί να πετύχει με παλιές συνταγές. Αντίθετα, απαιτεί μεταρρυθμιστικές τομές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό ο σχεδιασμός μιας νέας παραγωγής χαμηλού άνθρακα και μηδενικών αποβλήτων, ουσιαστικά κυκλικής, όπου η αριστεία στην παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία θα δημιουργούν οφέλη για όλη την κοινωνία, και φυσικά για τους παραγωγούς είναι επιβεβλημένος και δεν χωρά καθυστερήσεις.

Μεταρρυθμίσεις

Σωκράτης Φάμελλος

Μέσα σε 4,5 χρόνια υλοποιήθηκαν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις (Περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο, οριοθέτηση περιοχών NATURA, Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και Κυρωμένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ), θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα κ.λπ.) αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αντίθεση ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων είναι ψευδεπίγραφη.

Εύσημα

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης όσον αφορά στα ζητήματα του περιβάλλοντος, με τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία της Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και για την Έκθεση για την Εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, που αναγνωρίζει τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας στην κυκλική οικονομία, στον σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, στην διακυβέρνηση και τους καθαρούς κανόνες για τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και στη δρομολόγηση έργων αποβλήτων και λυμάτων.

Αναπτυξιακή δυναμική

Σωκράτης Φάμελλος

«Αν και πάντα θα υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε, εντούτοις έχουν ήδη δημιουργηθεί – με μεγάλο αγώνα – οι προϋποθέσεις της ευημερίας και της προόδου. Και σε γεωπολιτικό επίπεδο οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν δώσει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, ασφάλεια επενδύσεων και αναβάθμιση της χώρας μας» κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ΕΕ συμβουλεύει: Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήμα και ενέργεια
Επόμενο άρθροΥΠΕΝ: Νέο « Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» από τον Ιούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ