Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις ΑΡΧΕΛΩΝ: Παγκόσμια Ημέρα Χελωνών

ΑΡΧΕΛΩΝ: Παγκόσμια Ημέρα Χελωνών

0
θαλάσσιες χελώνες
Διαφήμιση

Άκρως θαλασσινή η σημερινή ημέρα, καθώς η 16η Ιουνίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια ημέρα των θαλάσσιων χελωνών και αφιερώνεται σε όλα τα προγράμματα προστασίας της αναπαραγωγής και διάσωσης του είδους σε όλο τον κόσμο.

Σκόπιμοι τραυματισμοί

θαλάσσιες χελώνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διάσωσης της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, πάνω από το 50% των περιστατικών πληγωμένων χελωνών που φθάνουν εκεί, προέρχονται από σκόπιμο τραυματισμό.

«Σήμερα θέλουμε να πούμε “μην το κάνεις”, σ’ αυτούς που σηκώνουν το χέρι για να πληγώσουν ένα ζώο που κατά πάσα πιθανότητα είχε την ατυχία να μπλεχτεί σε αλιευτικά εργαλεία» τονίζουν οι ερευνητές της οργάνωσης.

Ενημερώνουν επίσης τους ενδιαφερόμενους ψαράδες και μη για την ύπαρξη του «Κόφτη», ενός εργαλείου που κατασκευάστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στην Κρήτη και με το οποίο, τηλεσκοπικά, μπορούν να ελευθερώσουν τη χελώνα χωρίς να πληγωθεί και με ελάχιστη ζημιά στα δίχτυα. Τονίζουν δε ότι είναι σημαντικό για τις χελώνες να δοκιμαστεί και να πετύχει το εργαλείο αυτό, ώστε σταδιακά να μειωθούν οι πνιγμοί αλλά και οι σκόπιμοι τραυματισμοί τους.

Υπεραλίευση και υδρογονάνθρακες

θαλάσσιες χελώνες

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα μικρά σκάφη αλιείας (δηλαδή σκάφη μικρότερα των 12 μέτρων με εξαίρεση τις μηχανότρατες) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα φτάνουν τα 14.538, αποτελώντας το 94% του αλιευτικού μας στόλου.

Η υπεραλίευση στις θάλασσες μας δεν αφήνει περιθώρια σε πολλά είδη ψαριών να φτάσουν στο μέγεθος αναπαραγωγής. Γι αυτό και ο ΑΡΧΕΛΩΝ τονίζει ότι το πρώτο βήμα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών είναι πριν τα καταναλώσουμε να μάθουμε με ποιον τρόπο και σε ποιες περιοχές γίνεται η αλίευσή τους.

Σημαντικές ωστόσο θεωρούνται και οι πιθανές επιπτώσεις από τις δοκιμές για εξόρυξη υδρογονανθράκων κοντά σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα.

Ένας κρίκος στο θαλάσσιο οικοσύστημα

θαλάσσιες χελώνες

Αν χαθούν οι χελώνες δεν θα αυξηθούν τα ψάρια στη θάλασσα, υπογραμμίζει η οργάνωση. Οι χελώνες βοηθούν στην καλή κατάσταση των υποθαλάσσιων λιβαδιών όπου αναπαράγονται πολλά είδη ψαριών και είναι ένας κρίκος στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Οι χελώνες κυκλοφορούν στα νερά του γαλάζιου πλανήτη μας εδώ και 110 εκατομμύρια χρόνια. Στην Ελλάδα τις βλέπουμε να απεικονίζονται στα αρχαία νομίσματα, όπως στον στατήρα της Αίγινας, σαν σύμβολο ευημερίας και μακροζωίας. Η συνέχεια της συνύπαρξης αυτής βρίσκεται στα χέρια όλων μας.

Θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα

Οι χελώνες Καρέττα έφτασαν και φέτος στην Ελλάδα για να αφήσουν τα αυγά τους: όπως αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά έγινε στη Ζάκυνθο στις 25/5, ακολούθησε η Πελοπόννησος με το Κοτύχι στις 30/5, την Κυπαρισσία την 1/6 και τον Λακωνικό Κόλπο στις 9/6, ενώ στην Κρήτη η πρώτη φωλιά έγινε την 1/6 στο Ρέθυμνο και την 6/6 στα Χανιά.

Διαφήμιση