Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: “Αγώνας δρόμου” για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

ΥΠΕΝ: “Αγώνας δρόμου” για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

0
mati
Διαφήμιση

Ενώ ο χρόνος για τις κάλπες μετράει πλέον αντίστροφα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) φαίνεται ότι εδώ και κάποιες ημέρες έχει ξεκινήσει έναν αγώνα ταχύτητας ώστε να δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις και δράσεις πριν …σφίξουν οι ζέστες.

Μια από αυτές είναι και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής του ΥΠΕΝ και ανακοινώθηκε σήμερα.

Τι προβλέπει το ΕΧΣ

Φιλόδοξο όσο και απαραίτητο, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιδιώκει:

  • την ανασυγκρότηση και ανάταξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά,
  • τη χωρική αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των τεχνικών υποδομών,
  • την άρση των προ της πυρκαγιάς ευάλωτων συνθηκών και των οικιστικών και πολεοδομικών στρεβλώσεων,
  • την ανθεκτικότητα της περιοχής, βελτιώνοντας την ικανότητα αντιμετώπισης ή μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών
  • την πρόληψη ώστε η περιοχή να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε εξωτερικές απειλές, όπως ο κίνδυνος νέας πυρκαγιάς, πλημμυρικών φαινομένων, διάβρωσης, κατολισθήσεων κ.λπ.

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά ενεργοποίηση του εργαλείου του ΕΧΣ που αφορά στην αποκατάσταση περιοχών από φυσικές καταστροφές, κατ’ εφαρμογή του νόμου για το Χωρικό Σχεδιασμό που ψηφίστηκε το 2016.

3 παράμετροι

Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής

Η προέγκριση καθορίζει τρεις κρίσιμες παραμέτρους για την εκπόνηση της μελέτης του ΕΧΣ:

  • Το όριο της περιοχής επέμβασης, όπου ισχύουν οι προτεινόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Μαζί καθορίζονται τα όρια της ζώνης άμεσης επιρροής και τα όρια της ευρύτερης περιοχής. Η έκταση της περιοχής επέμβασης καλύπτει περίπου 7.900 στρέμματα στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας.
  • Τις χρήσεις γης στην περιοχή επέμβασης, τον προτεινόμενο χαρακτήρα των επιμέρους περιοχών, καθώς και τις γενικές και ειδικές κατηγορίες χρήσεων.
  • Τους μέγιστους συντελεστές δόμησης για την περιοχή επέμβασης.

Νέο πρότυπο

mati 4

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, το σχέδιο δεν θα επαναφέρει την περιοχή στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την πυρκαγιά, αλλά προωθεί ένα νέο πρότυπο χωρικής οργάνωσης, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της ορθολογικής οργάνωσης των χρήσεων γης και της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, της διαφύλαξης των φυσικών πόρων, καθώς και της εξασφάλισης συνθηκών ασφάλειας για όλες τις κοινωνικές ομάδες, κατοίκους και επισκέπτες. Οι όποιες επεμβάσεις στόχο έχουν να εξυπηρετηθούν οι τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες χωρίς να κινδυνεύει το φυσικό περιβάλλον.

«Βέλτιστο εργαλείο»

Το ΥΠΕΝ χαρακτηρίζει το ΕΧΣ ως «βέλτιστο εργαλείο χωρικού σχεδιασμού» καθώς ανταποκρίνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της ζητούμενης επέμβασης, αλλά και στην ανάγκη ειδικής ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξής τους και τέλος μπορεί να εγκρίνεται μαζί με το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδιασμού.

Φορέας του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαφήμιση