Αρχική Ενέργεια Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας: Νέοι δρόμοι για την ενέργεια. “Δικό μας έργο” καταγγέλει ο...

Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας: Νέοι δρόμοι για την ενέργεια. “Δικό μας έργο” καταγγέλει ο Γ. Μανιάτης

0
AGOGOS
Διαφήμιση

Νέους δρόμους για τον ανεφοδιασμό των Βαλκανίων αναμένεται να ανοίξει ο Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, γνωστός ως «IGB», που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν o Έλληνας Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, ο Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούικα Πέτκοβα.

Στρατηγική θέση

Αγωγός IGB

Ο αγωγός έχει μήκος 180 χιλιόμετρα περίπου (τα 31 χλμ. των οποίων περνούν από το ελληνικό έδαφος), αρχική δυναμικότητα 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, και ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα. Παρότι θεωρείται έργο μεσαίου βεληνεκούς υπολογίζεται ότι θα σημάνει πολλά για το ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής λόγω της στρατηγικής του θέσης.

Θετικό ενεργειακό ισοζύγιο

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, ο νέος αγωγός θα διασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού των Βαλκανίων καθώς:

  • Αποτελεί θεμέλιο λίθο του κάθετου διαδρόμου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του αγωγού TAP στην καρδιά των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας έτσι την τροφοδοσία τους από τον Νότιο Διάδρομο.
  • Μέσω της διασύνδεσής του με το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ο IGB θα έχει πρόσβαση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και στον μελλοντικό πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, επιτρέποντας την πρόσβαση σε μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου, την παγκόσμια αγορά LNG.
  • Μελλοντικά, μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για τη διοχέτευση του αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, προς τις αγορές της Ευρώπης.
  • Ο IGB θα συμβάλλει, επίσης, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, με σταθερές ροές προϊόντος και χαμηλές τιμές, που θα επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών.

Θεμέλιος λίθος

«Σήμερα γιορτάζουμε την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του IGB, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες», επισήμανε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού της».

Γ. Μανιάτης: «Έργο ΠΑΣΟΚ ο αγωγός IGB»

Ως «απρεπή« χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ,  Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, τονίζοντας ότι «εγκαινιάζει ένα έργο του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην παράταξη που σχεδίασε, προώθησε και χρηματοδότησε τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, την περίοδο 2011-2014».

Ο κ. Μανιάτης παραθέτει το χρονολόγιο της συμφωνίας, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2011 και την ίδρυση επί ΠΑΣΟΚ της εταιρείας του αγωγού IGB από ΔΕΠΑ – EDISON – BEH και φτάνοντας στον Δεκέμβριο του 2014 όταν υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες Κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, για επέκταση του αγωγού IGB προς Ρουμανία. Όλο αυτό το διάστημα, «ο Αλ. Τσίπρας απέναντι, μας καταγγέλλει», σχολιάζει ο κ. Μανιάτης στην ανακοίνωσή του, στην οποία επισυνάπτει τα σχετικά ντοκουμέντα, επίσημα έγγραφα και φωτογραφίες. 
Διαφήμιση