Αρχική Επιστήμη Τι οδήγησε, τελικά, στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ;

Τι οδήγησε, τελικά, στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ;

0
νεάντερταλ neanderthal
Διαφήμιση

Η μείωση της γονιμότητας των Νεάντερταλ, που κράτησε για χιλιάδες χρόνια, θα μπορούσε να εξηγήσει την εξαφάνιση αυτού του είδους ανθρωπίδη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

Neandertaler reconst

Ερευνητές του CNRS (Centre national de la Recherche Scientifique) ανέπτυξαν ένα απλό μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τα σενάρια που θα οδηγούσαν στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ μέσα σε διάστημα 10.000 ετών ή και ακόμη μικρότερο. Εισάγοντας διαφορετικές παραμέτρους, καθώς και τα ελάχιστα πράγματα που γνωρίζουμε για αυτό το είδος ανθρωπίδη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες υποθέσεις δεν ευσταθούν.

Για παράδειγμα, η αύξηση της θνησιμότητας, σε παιδιά και ενήλικες, λόγω συγκρούσεων ή επιδημιών θα οδηγούσε υπερβολικά γρήγορα στην εξόντωσή τους, όπως αναφέρει η Σιλβάνα Κοντέμι, ανθρωπολόγος και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Αντιθέτως, η πολύ μικρή μείωση της γονιμότητας των νέων γυναικών (κάτω των 20 ετών) πράγματι οδηγεί στην εξαφάνιση του πληθυσμού τους μέσα σε χρονικό διάστημα των 10.000 ετών, όπως αναφέρει η κ. Κοντέμι.

Η άφιξη του Homo sapiens έπαιξε ίσως καθοριστικό ρόλο, καθώς μειώθηκε η διαθέσιμη τροφή για τους Νεάντερταλ. Και ο υποσιτισμός, η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, είναι καταστροφικός για την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ίσως να κατάφεραν να εξηγήσουν το «πώς», όχι όμως και το «γιατί». Και όσο τα απολιθώματα αυτής της περιόδου παραμένουν ελάχιστα, μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν για το γιατί οι νεαρές Νεάντερταλ άρχισαν ξαφνικά να γεννούν λιγότερα μωρά.

Πηγή: PLOS One

Διαφήμιση