Αρχική Ενέργεια STEP-IN: Ένα ακόμη συντονισμένο βήμα κατά της ενεργειακής φτώχειας

STEP-IN: Ένα ακόμη συντονισμένο βήμα κατά της ενεργειακής φτώχειας

0
ENERGY1
Διαφήμιση

Η ενεργειακή φτώχεια επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με αφορμή την πρώτη ετήσια Γενική Συνέλευση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου STEP-IN, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Το STEP-IN χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GA no 785125). Αναπτύσσει μια καινοτόμο παγκόσμια μεθοδολογία για την αποτελεσματική ανάλυση και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με στόχο να βοηθήσει ευάλωτους πολίτες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, τα νοικοκυριά με την ενεργειακή τους αποδοτικότητα και συνολικά τα επίπεδα άνεσής τους.

Συγκροτείται από ένα δίκτυο Βιωματικών Εργαστηρίων (Living Labs) σε όλη την Ευρώπη. Μέσω ενός ισχυρού Δικτύου Ενδιαφέροντος (Network of Interest), το STEP-IN συνεργάζεται με τοπικούς, εθνικούς και ενωσιακούς οργανισμούς και ειδικούς προκειμένου να καθοριστούν οι πολιτικές μείωσης της ενεργειακής φτώχειας.

Το STEP-IN έχει επιλέξει τρεις περιοχές στην Ευρώπη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: μια ορεινή περιοχή στην Ελλάδα, μια αγροτική περιοχή στην Ουγγαρία και μια αστική στη Μεγάλη Βρετανία με κατοικίες χαμηλής ποιότητας. Ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή είναι η ευαλωτότητα του πληθυσμού τους, πχ. νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες.

Η περίπτωση του Μετσόβου

Μέτσοβο

Στην Ελλάδα, ως «case study» έχει επιλεγεί το Μέτσοβο, στο οποίο και θα μεταβούν οι συμμετέχοντες μετά τη λήξη της συνάντησης, ώστε να συζητήσουν επί τόπου τα ζητήματα ενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και τους πρακτικούς τρόπους περιορισμού της.

Σημειώνεται ότι το 87,8% των νοικοκυριών του Μετσόβου χαρακτηρίζονται ως ενεργειακά ευάλωτα και το 75% περιορίζει ακόμη και τις δαπάνες για τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης. Γενικά έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες ομάδες πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ενεργειακή φτώχεια: τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, ηλικιωμένα νοικοκυριά, νοικοκυριά που ζουν σε παλαιές κατοικίες και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν αναποτελεσματικά συστήματα θέρμανσης, για παράδειγμα ανοιχτά τζάκια, παλαιές σόμπες ξύλου και κακά συντηρημένα συστήματα κεντρικής θέρμανσης.

«Η ενεργειακή φτώχεια έχει καταστεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, ιδίως στις ορεινές περιοχές, που είναι η γεωγραφική ραχοκοκαλιά της χώρας και χαρακτηρίζονται από ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες. Το Μέτσοβο είναι μια μικρή πόλη, στην καρδιά της οροσειράς της Πίνδου. Το 87,8% των νοικοκυριών του Μετσόβου χαρακτηρίζονται ως ενεργειακά ευάλωτα», επισημαίνει ο υπεύθυνος καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, συμπληρώνοντας ότι το 35% των ευάλωτων ορεινών νοικοκυριών στην Ελλάδα τείνουν να σπαταλούν ενέργεια, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η παροχή συμβουλών που οδηγούν σε αλλαγή της συμπεριφοράς θα αποφέρει μεγάλο όφελος.

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ για την περιοχή του Μετσόβου:

  • 18% του εισοδήματος των νοικοκυριών της περιοχής δαπανάται για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών,
  • Το ποσοστό γίνεται 20% για τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας,
  • 40% των κατοίκων ορεινών νοικοκυριών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι αδυνατούν να κρατήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό,
  • 75% δηλώνουν ότι είναι αναγκασμένοι να μειώσουν άλλες βασικές ανάγκες για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες, ακόμη και το φαγητό τους,
  • 20% καθυστερούν την αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας,
  • 25% αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με ανεπαρκή θέρμανση του σπιτιού τους,
  • 35% των ευάλωτων ορεινών νοικοκυριών στην Ελλάδα τείνουν να σπαταλούν ενέργεια.

Σύμπραξη ΕΜΠ και Δήμου

Μέτσοβο

Στο Μέτσοβο θα στηθεί «Εργαστήριο Διερεύνησης Ορεινής Περιοχής» το οποίο θα λειτουργήσει κυρίως από το ΕΜΠ σε συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου και τη ΡΑΕ  με στόχο τη μείωση του κόστους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών της περιοχής και την αύξηση του επιπέδου της ποιότητας ζωής τους, βελτιώνοντας τα επίπεδα της θερμικής άνεσης. Εκπαιδευμένοι ενεργειακοί σύμβουλοι θα επισκεφθούν σημαντικό αριθμό νοικοκυριών και θα παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές ενεργειακής εξοικονόμησης. Παράλληλα, διαμέσου ειδικού εξοπλισμού θα συγκεντρωθούν κρίσιμα δεδομένα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη κατάλληλων μέτρων και πολιτικών για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις υψηλές ενεργειακές δαπάνες.

Τα «επίσημα» προγράμματα

Τα προγράμματα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, όπως το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και η πολιτική παροχής βοήθειας στα νοικοκυριά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς, γι αυτό και το Εργαστήριο Διερεύνησης θα εφαρμόσει μια σειρά διαφορετικών εργαλείων που δοκιμάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Διαφήμιση