Αρχική Ενέργεια Νέα τουρκική πρόκληση και πώς επηρεάζεται η κρουαζιέρα στα νησιά μας

Νέα τουρκική πρόκληση και πώς επηρεάζεται η κρουαζιέρα στα νησιά μας

0
fatih πορθητής
Διαφήμιση

Navtex με την οποία ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, βόρεια της Κύπρου εξέδωσε η Τουρκία.

Η οδηγία έχει ημερομηνία έναρξης των γεωτρήσεων στις 29 Μαΐου και ημερομηνία λήξης την 15η Ιουνίου. Για τις γεωτρήσεις το σκάφος Ρόουαν Νόργουεϊ θα κινηθεί βόρεια της Κύπρου και συγκεκριμένα στον κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Το χρονικό διάστημα της Navtex είναι περιορισμένο, συνεπώς εκτιμάται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται να φανεί ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρόουαν Νόργουει είναι ξένων συμφερόντων και έχει ενοικιαστεί από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), ενώ το 2ο τουρκικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο (Γιαβούζ), παραμένει για μετασκευές στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποστολή του «Πορθητή» στα δυτικά της Κύπρου, Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν επανειλημμένως ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και το 2ο γεωτρύπανο.

γεωτρηση κυπριακή αοζ

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κρατά πολύ υψηλούς τόνους στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό λόγω και των επικείμενων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

Έμπειροι παρατηρητές, τονίζουν ότι η επίσπευση ορισμένων κινήσεων στη Μεσόγειο, συνδέεται δίχως άλλο και με το γεγονός ότι την ίδια εποχή, και η Ελλάδα θα διέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

Σημειώνεται ότι το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο έχει ανέβει μετά και από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν «και στις περιοχές στις οποίες έχει κηρύξει ΑΟΖ η άλλη πλευρά» δηλαδή την κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει θέσει το θέμα στην ΕΕ ενώ έχει υποστηρίξει ότι «η Τουρκία επιχειρεί να μεταδώσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ».

Οι επιπτώσεις στην κρουαζιέρα

κρουαζιέρα

Να επισημάνουμε τέλος, ότι η αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή έχει άμεση επίδραση και στην οικονομία όλων των εμπλεκομένων χωρών με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίπτωση στον τουρισμό, όπως επεσήμαναν και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών εταιρειών κρουαζιέρας στο πλαίσιο του 5ου Posidonia Sea Tourism Forum.

Άκρως αντιπροσωπευτική είναι η τοποθέτηση του C. Darr, εκτελεστικού αντιπροέδρου του Ομίλου MSC, ενός μεγάλου κολοσσού της κρουαζιέρας, ο οποίος τόνισε ότι, αν και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «ξεχωρίζει για το φυσικό κάλλος σε συνδυασμό με τον πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο της», η γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια «δυσκολεύει τη δραστηριοποίηση των εταιρειών κρουαζιέρας. Δεν είμαστε ακόμη πεπεισμένοι ότι θα ήταν υπεύθυνο εκ μέρους μας να μεταφέρουμε τους επιβάτες μας σε αυτή την περιοχή. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των τουριστών, η οποία έχει υποστεί πλήγμα λόγω των γεγονότων στην περιοχή».

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Sputnik

Διαφήμιση