Αρχική Ενέργεια Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις – Πώς απαντά η Κύπρος – Διεθνείς αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις – Πώς απαντά η Κύπρος – Διεθνείς αντιδράσεις

0
exxon mobil01
Διαφήμιση

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα καθώς συνεχίζει να επιμένει στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, απειλεί με «Αττίλα 2» σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι, σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιοτικοποιημένα. Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε να κάνουν ασκήσεις, ούτε να επισκέπτονται ή να ανεφοδιάζονται από τα εν λόγω νησιά.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται ακόμη ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης «δεν σημαίνει ανοχή, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες».

Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Τέλος η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Χθες (Σάββατο, 12 Μαΐου) ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, Ομέρ Τσελίκ απείλησε ανοιχτά με «Αττίλα 2», λέγοντας πως «είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του».

Οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κάθεται με «σταυρωμένα τα χέρια» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τη Δευτέρα τους ομολόγους του στην ΕΕ για όλο το φάσμα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ δρομολογείται συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, κάτι που δεν είναι άσχετο με την έκδοση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, στις 29 Μαΐου.

Την Τρίτη, 14 Μαΐου, ο Σάββας Αγγελίδης αναμένεται να ενημερώσει τους ΥΠΑΜ της ΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Λευκωσία θα εγείρει το ζήτημα της στάσης της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Αναλόγως εξελίξεων, ενδέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ενημερώσει εκ νέου τους ηγέτες της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο της 28ης Μαΐου, στις Βρυξέλλες, η οποία θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θέμα άλλωστε για το οποίο συγκαλείται.

Κοινοτικές πηγές επεσήμαναν στον «Φ» ότι η εργαλειοθήκη της ΕΕ παρέχει δυνατότητες επιβολής κόστους προς την Τουρκία, κάτι άλλωστε που αξιοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, οδηγώντας στην περικοπή προενταξιακών κονδυλίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κόστος θα μπορούσε να επέλθει για την Τουρκία και με βάση «το μοντέλο κυρώσεων της Ρωσίας, για το ουκρανικό ζήτημα», κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχε υλοποιηθεί με αυτοματισμούς, αλλά προοδευτικά.

Εφοδιασμένη με τη στήριξη σημαντικών κρατών-μελών στην άτυπη συνάντηση του Σιμπίου, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ελλάδα, τη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και την τοποθέτηση της Φεντερίκα Μογκερινί, η Λευκωσία αναμένεται να επιδιώξει κλιμάκωση των υποδείξεων της ΕΕ και την οικοδόμηση ενός πλαισίου που θα φέρει την Άγκυρα αντιμέτωπη με ουσιαστικό κόστος, μέσα από τα Συμπεράσματα, που θα κληθούν να εκδώσουν τα 28 κράτη-μέλη, στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Έρτζιγες: Η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Σημειώνεται ότι χθες (Σάββατο, 12 Μαΐου), ο γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο Τσαγατάι Έρτζιγες, προσθέτοντας πως πρόκειται για θεμελιώδες αρχή στο διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Έρτζιγες δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τα τελικά θαλάσσια όρια καθορίζονται μόνον μέσω συμφωνιών ή δικαστικών αποφάσεων, αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

Απειλές Ερντογάν

Turkish President Erdogan files criminal complaint against main oppositionΕν τω μεταξύ το Σάββατο, 12 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα τόνισε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από την παράνομη εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζοντας από ένα στόχο στα νοτιοδυτικά περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου.

Τσελίκ: Ο Αναστασιάδης καλό είναι να θυμάται το 1974

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, που έγινε χθες (Σάββατο 11 Μαΐου), ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του».

«Εδώ η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα εναντίον της Τουρκίας και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία. Ο Αναστασιάδης, ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει διακριβώσει σωστά. Παρομοίασε την αποστολή του ‘’Μπαρμπαρός” και του ”Πορθητή” από την Τουρκία με την επιχείρηση του 1974 κατά την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» τόνισε ο κ. Τσελίκ και πρόσθεσε:.

«Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση ”εισβολή”. Κι εμείς το αποκαλούμε ως επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί φέρνει ο ίδιος στην επικαιρότητα το 1974. Το τονίζω αυτό, επειδή ο ίδιος το φέρνει στην επικαιρότητα», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Υπουργείο Ενέργειας Κύπρου – TOTAL-ENI για το τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Σημαντική πρόοδος για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 επιτεύχθηκε στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στις 10 Μαΐου μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου με την κοινοπραξία της TOTAL – ENI, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας πως πλέον εκκρεμεί η διευκρίνιση ορισμένων νομικών ζητημάτων προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε οριστική συμφωνία.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία TOTAL – ENI για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 ενός της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος επί των εμπορικών, τεχνικών και νομικών θεμάτων που άπτονται του συμβολαίου.

Όπως πρόσθεσε, «εκκρεμούν κάποια νομικά σημεία τα οποία θα διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα ούτως ώστε να υπάρξει οριστική κατάληξη σε συμφωνία».

Η προκήρυξη του διαγωνισμού στο τεμάχιο 6

exxonmobil

Υπενθυμίζεται κατόπιν της ανακάλυψης στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 (ENI/TOTAL), που φαίνεται ότι εκτείνεται και στο τεμάχιο 7, η κυβέρνηση προκήρυξε τον Οκτώβριο του 2018 έναν κλειστό κύκλο αδειοδότησης, ενεργοποιώντας σχετική πρόνοια του νόμου, που της επιτρέπει να καλέσει μόνο τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί σε τεμάχια που συνορεύουν με το 7 να υποβάλουν προσφορές.

Στις 26 Νοεμβρίου 2018, το υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 7, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V. / Eni Cyprus Limited.

Αμέσως μετά την κατάληξη σε συμφωνία, θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων και ακολούθως θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Η πρόοδος στις συζητήσεις με τους δύο ενεργειακούς κολοσσούς προκύπτει την ώρα που η Τουρκία απέστειλε το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» στην Κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύνοδος Κορυφής Σιμπίου: Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της

Κυπριακή ΑΟΖ

Την Πέμπτη 9 Μαΐου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν για το θέμα των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους Ευρωπαίους ηγέτες. Μέσα από 32 λέξεις ο Ντόναλντ Τουσκ κατέγραψε το αυτονόητο σ’ ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι «Η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της» συμπληρώνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά»

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, σημειώνει «θετικά τη δήλωση Τουσκ ότι η Ένωση είναι δίπλα στην Κύπρο», καθώς και ότι καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επίσης σημειώνεται στα θετικά το μήνυμα ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά το όλο θέμα. Γεγονός που παραπέμπει σε μια λογική επιτήρησης για τη συνέχεια και ενόψει των δύο Συμβουλίων που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μαΐου και 20 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Συμβουλίου υπήρξε υποστήριξη η οποία εκφράστηκε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έγιναν ευθύς μετά την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Τοποθετήσεις, όπως του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες από κυπριακής πλευράς χαρακτηρίστηκαν ως σημαντικές.

Αναστασιάδης: Ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας

Προηγουμένως σε παρέμβασή του ενώπιον των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις της Τουρκίας πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.

Ο ΠτΔ είπε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

«Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία, μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΕ, είπε ότι «ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών-μελών».

Ερωτηθείς τι θα θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων του κατά το Συμβούλιο, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω την πρόθεση να αναπτύξω τα όσα τελευταία συμβαίνουν, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

«Είμαι Κύπριος» λέει ο Γιούνκερ

Με τη φράση «Είμαι Κύπριος» απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.Συγκεκριμένα προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, και σε μια κίνηση συμβολική της αλληλεγγύης και της έμφασης που δίνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν στο θέμα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε στο ερώτημα του ΚΥΠΕ με τη φράση: «Εγώ είμαι Κύπριος».

Τσίπρας: Πρώτα η διπλωματία

Τσίπρας

«Πρώτα η διπλωματία», δηλώνει για το θέμα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Σίμπιου, δήλωσε πως «αποτελεί θέμα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τόνισε ότι θα το θέσει μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στους «27». Κληθείς να διευκρινίσει αν πρέπει να αναμένουμε «κυρώσεις ή διπλωματία», απάντησε: «Πρώτα η διπλωματία».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε για την υποψηφιότητα Βέμπερ για την Προεδρία της Κομισιόν λέγοντας: «Θέλουμε έναν Πρόεδρο που θα προωθεί την αλληλεγγύη και θα είναι κατά του νεοφιλελευθερισμού. Κι αυτός δεν είναι ο Βέμπερ».

Χριστοδουλίδης: Στα επόμενα 24ωρα οι εξελίξεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου

Εξελίξεις σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά θα πρέπει να αναμένονται στα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Ερωτηθείς για τα εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της Δικαιοσύνης». Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της Δικαιοσύνης, «αλλά όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη προωθηθεί και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης».

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις υποστήριξης από πλευράς ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν τόσο σε θεσμικό επίπεδο, από τα όργανα της ΕΕ, όσο και από κράτη-μέλη. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, είμαστε σε επαφή ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επαφές Χριστοδουλίδη στο Παρίσι

Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Παρίσι, την Τετάρτη, λέγοντας ότι είχε καλές συζητήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του για όλα αυτά τα θέματα. Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού.

Είχαν προηγηθεί επαφές του υπουργού σε πολιτικό επίπεδο στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ συναντήθηκε και με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL Elias Kassis, με τον οποίο συζήτησε τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, όσον αφορά τη διμερή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη 9/5 στο περιθώριο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή επικεντρώθηκε σε πτυχές της προωθούμενης συνεργασίας με την γαλλική πλευρά, στο πλαίσιο της PESCO.

Πηγή: Με πληροφορίες από τον Φιλελεύθερο Κύπρου (philenews.com)

Διαφήμιση