Αρχική Ενέργεια Κυπριακή ΑΟΖ: Σηκώνει το γάντι η Κύπρος – Υπό έκδοση διεθνές ένταλμα...

Κυπριακή ΑΟΖ: Σηκώνει το γάντι η Κύπρος – Υπό έκδοση διεθνές ένταλμα για τον «Πορθητή»

0
exxonmobil
Διαφήμιση

Στην αντεπίθεση περνά η Λευκωσία μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του «Πορθητή». Στις 9 Μαΐου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας θα είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός των διπλωματικών ενεργειών της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στον «Φιλελεύθερο» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον των μελών του Άτυπου Συμβουλίου τις ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, γίνονται διάφορες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να υπάρξει κόστος προς την Τουρκία ως συνέπεια των ενεργειών της.

Oι αρμόδιες Αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.

Οι εταιρίες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από την Κύπρο και από ό,τι φαίνεται θα αποτελέσει και βάση για το νομικό κομμάτι των μέτρων αντίδρασης που έχουν ετοιμασθεί, στο επιστημονικό προσωπικό του γεωτρύπανου. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν να ήταν Νορβηγοί οι οποίο φαίνεται να είχαν αρνηθεί να προσφέρουν υπηρεσίες σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητούσε. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να ξεπέρασε το θέμα αυτό με την πρόσληψη Αζέρων.

Στην περίπτωση που το γεωτρύπανο ξεκινήσει εργασίες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας που έχει συνάψει συμβόλαιο εργασίας με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ιδιοκτήτη του γεωτρύπανου. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2014 όταν εταιρεία, χώρας της βόρειας Ευρώπης συμμετείχε στις παράνομες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Προδρόμου: Η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται,

Σε δηλώσεις του χθες στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδόμου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο. «Δεν κρίνουμε θετικό και προς όφελος της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσουμε όλα αυτά τα μέτρα», ανέφερε.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ, αυτό που η ΕΕ καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτο ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπήρξαν ούτε υψηλοί τόνοι ούτε διθύραμβος ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι αυξημένα. Δεν υπήρχε πάντοτε ούτε αυτή τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος την οποία ακούσαμε, ή το Ισραήλ. Καλλιεργήθηκαν αυτές οι σχέσεις περισσότερο».

Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων.

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων».

Κυπριακή ΑΟΖ

Τσαβουσογλου – Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Κύπρο

Η παρέμβαση της Κομισιόν δεν μπόρεσε να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνουν πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ακάρ, δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε επίσης ο Ακάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα.

«Τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη» είπε ο υπουργός Άμυνας, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί -εάν χρειαστεί- τα εθνική συμφέροντα και δικαιώματά της.

Ο κ. Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Τουρκία ξεκινάει τις γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ σημειώνοντας πως πρόκειται για περιοχή που επεκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα: «Στις περιοχές που μας έχει δώσει άδειες η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και τα πλοία γεωτρήσεων μας ξεκίνησαν και ξεκινούν τη δραστηριότητα τους. Το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Την πλατφόρμα μας η οποία ήταν στην περιοχή Alanya -1 την στείλαμε στην περιοχή Finike-1. Στην περιοχή εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας θα κάνουμε γεωτρήσεις . Στις περιοχές που εντόπισε το Μπαρμπαρός, ξεκινάμε γεωτρήσεις. Αυτό είναι ένα βήμα για να υπερασπιστούμε και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην δική της υφαλοκρηπίδα».

Η Yeni Safak φιλοερντογανική εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο της αναφέρει ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα γίνουν τουρκικές λίμνες, κάτι που αποτυπώνει και σε χάρτη στον οποίο η τουρκική επικράτεια επεκτείνεται σε όλα τα ελληνικά νησιά.

fatih ar

Η αντίδραση της Κύπρου

Η Κύπρος, πάντως, δεν αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις. Με μήνυμα μέσω του Ράδιο Κύπρος, η Λευκωσία απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» (Φατίχ) και τον πλοίων που το συνοδεύουν. Παράλληλα, η Κύπρος απειλεί με σύλληψη, μέσω διεθνούς εντάλματος, όσους εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μήνυμα του «Ράδιο Κύπρος», που είναι η συχνότητα μέσω της οποίας δίνονται πληροφορίες και οδηγίες προς ναυτιλομένους αναφέρεται ότι:

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του “Φατίχ” παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους. Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας».

Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Το «θερμόμετρο» άρχισε να ανεβαίνει όταν, παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε η Τουρκία από την Ε.Ε μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, η Άγκυρα απάντησε επιθετικά επιμένοντας στην ορθότητα των γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου.

«Απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον» τόνισε επίσης η εν λόγω ανακοίνωση.

Παράλληλα, τόνιζε ότι: Η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διακινδυνεύει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απορρίπτοντας τη συνεργασία παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν.

Κυπριακή ΑΟΖ exxon mobil

Ανησυχία από την Ε.Ε. – Η ανακοίνωση της Μογκερίνι

Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία, εκ μέρους της Ε.Ε.

Υπενθυμίζοντας ότι, τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Μογκερίνι κάλεσε επειγόντως την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Η Κύπρος θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στη Ρουμανία
Όπως έγινε γνωστό, με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας, ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, όπου ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η θέση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, αναφέρεται στη δήλωση εκπροσώπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τη μακρόχρονη πολιτική τους-προστίθεται στη δήλωση- οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

«Μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των πόρων και θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι», καταλήγει στη δήλωση του ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

ΥΠΕΞ Κύπρου: Σε πλήρη κινητοποίηση – Μέτρα σε νομικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο

Εξάλλου, η τουρκική κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και η Λευκωσία είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, όπως φανερώνουν και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ΕΕ με την ανακοίνωση της Μογκερίνι.

Οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε πλήρη κινητοποίηση ενώ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα σε νομικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2017.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές καταγράφουν επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι κυπριακές θέσεις αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση και εκφράστηκε ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τουρκικών ενεργειών στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΥΠΕΞ: Σταματήστε άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα στη γείτονα: «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», ανέφερε με ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, χαιρέτισε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αίγυπτος: Μείνετε έξω από την ΑΟΖ της Κύπρου

Ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει και το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει δραστηριότητες της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Όπως αναφέρεται επίσης η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες».

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Ρωσία: Κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανακοίνωσή του το Σάββατο εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ απευθύνει έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με την τουρκική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Συμφωνεί και η Βρετανία με Μογκερίνι  για τουρκική γεώτρηση

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας. Επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται», ανέφερε εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.

Ερωτηθείς αν η Βρετανία συμφωνεί με τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το θέμα, απάντησε: «Ναι, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί με τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου επί του θέματος».

Πηγή: CNN, Philenews

Διαφήμιση