Αρχική Αφιερώματα Οι παρανομίες μετά την γερμανική εισβολή στην Αθήνα

Οι παρανομίες μετά την γερμανική εισβολή στην Αθήνα

0
kentro peiraia katoxi
Διαφήμιση

Τι εγκλήματα σε Αθήνα και Πειραιά κατέγραψε στα Δελτία Συμβάντων η Αστυνομία στην αρχή της Γερμανικής Κατοχής

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη akontogiannidis@yahoo.gr

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατελήφθη από τους Γερμανούς Ναζί και στην Αθήνα και τον Πειραιά κυκλοφορούσε Γερμανικός Στρατός, τα πρώτα παραπτώματα και εγκλήματα που διεπράχθησαν εκείνες τις πρώτες μέρες, προκαλούν κατάπληξη!  Ζωοκλοπές, βιασμοί, αποπλανήσεις κοριτσιών, κλοπές ελαστικών, τραυματισμοί, τοκογλυφίες, υπερτιμήσεις προϊόντων και… μαύρη αγορά, που ρήμαξε κυριολεκτικά τον ταλαίπωρο και δεινοπαθούντα Ελληνικό λαό. Όλα αυτά στην αρχή της Γερμανικής κατοχής. Στην πορεία, τα εγκλήματα περιορίστηκαν κυρίως μόνο στις κλοπές προϊόντων αλλά και στην «μαύρη αγορά».

1 περιμενουν την διανομη
Παιδιά στην αναμονή για λίγο φαγητό!

Τα πρώτα επεισόδια  που κατεγράφησαν στα δελτία συμβάντων των  Αστυνομικών Τμημάτων στην Αθήνα, ήταν για αισχροκέρδεια στο Κολωνάκι. Το πρώτο στην οδό Ηροδότου 14, όπου συνελήφθη ο Ιωάννης Συριγούλης, διότι πωλούσε κουκιά  σε υψηλή τιμή, από 12 σε 20 δρχ. την οκά!  Και το δεύτερο στην Ιπποκράτους 27 με την σύλληψη  του Θεμ. Χιονίδη γιατί πούλησε δύο ζεύγη υποδημάτων  προς 900 δρχ το καθένα, από 650.

Ας επεκταθούμε τώρα στην ευρύτερη περιοχή της  Αθήνας και του Πειραιά, για να δούμε τι έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί στα Δελτία Συμβάντων των Τμημάτων τους.

*Η Μερσίνα Γρ. ετών 50 οικοκυρά κάτοικος του συνοικισμού Απόλλωνος στον Πειραιά, εμήνυσε τον Νικόλαο Καπ. ετών 25 υποδηματοποιό, διότι «με την υπόσχεσιν γάμου παρέσυρεν την 16έτιδαν  θυγατέραν  της Καλλιόπη  στο επί της οδού Φίλωνος ξενοδοχείον «Απόλλων», ένθα την διέφθειρεν, ασελγήσας επ’ αυτής κατ’ επανάληψιν, αρνηθείς  είτα  να νομιμοποιήση τας σχέσεις του, παρά τας παρακλήσεις  της παθούσης  και των οικείων της. Ούτος συλληφθείς απεστάλη στον εισαγγελέα».

2 πουλουσαν όσο ήθελαν.
Πλανόδιοι πωλούν στην μαύρη αγορά ψωμί και χαλβά!

*Η Μελπομένη Κυριακίδου, 58 ετών οικοκυρά, κάτοικος οδού Παιωνίου πλησίον της πλατείας Βικτωρίας, κατήγγειλε στην Αστυνομία, ότι άγνωστοι την νύχτα αφήρεσαν από το κοτέτσι που διατηρούσε στην αυλή του σπιτιού της, έναν κόκορα, επτά κότες και πέντε κοτόπουλα.

*Στον Πειραιά  ο ιχθυοπώλης Π. Δεκάριστος 56 ετών, κάτοικος οδού Βρυούλων κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι έξω από το κατάστημα του Μιχαηλίδη στον οδό Αλιπέδου, άγνωστοι του αφήρεσαν  τον ημίονο αξίας 7.800 δρχ. Η Αστυνομία, συνέλαβε τους δράστες Π. Κρητικό και  Απ. Χινιοζίδη, εργάτες από την Νίκαια, και απεστάλησαν στον εισαγγελέα.

*Η εργάτρια Πελαγία Τσαλίκα 23 ετών, κατήγγειλε στην Αστυνομία, ότι δέχτηκε επίθεση  από τον Παναγιώτη Διακούλια 26 ετών στα Ταμπούρια Πειραιώς, επειδή… αρνήθηκε να τον αγαπήσει! Ο δράστης την περίμενε στην πλατεία και  την τραυμάτισε σοβαρά με στιλέτο στην κοιλιακή χώρα, ετράπη σε φυγή κι εξηφανίσθη. Ο δράστης, απελύθη από τον Στρατό μετά την κατάρρευση του Μετώπου, γνωρίστηκε με την Πελαγία και την ζήτησε σε γάμο. Επειδή εκείνη αρνήθηκε, την απείλησε ότι θα την εκδικηθεί. Ο δράστης καταζητείται ενώ το θύμα  νοσηλεύεται στο Τζάννειο νοσοκομείο.

3 κεντρο του πειραιά
Διάρρηξη περιπτέρου στην Τρούμπα

*Ο Π. Χατζηανδρέου 26 ετών εργάτης,  κάτοικος οδού Σκυλίτση στον Πειραιά, «υπέβαλε μήνυση για τοκογλυφία κατά του Α. Βαφειάδη 40 ετών παντοπώλη, διότι κληθείς εις τας τάξεις του Στρατού και έχων ανάγκην χρημάτων  ενεχείρησεν  εις τον παντοπώλη πολιτική ενδυμασία 300 δρχ. Απολυθείς  των τάξεων του Στρατού  εζήτησε την ενδυμασία  και ο παντοπώλης του εζήτησε  και έλαβε  παρ’ αυτού 240 δρχ. ως τόκον 4 μηνών κατά παράβασιν  του αρθ.434 του Π.Ν.  Συνελήφθη και απεστάλη εις τον εισαγγελέα».

*Ο Χρ. Καρανίκος κατήγγειλε στην Αστυνομία, ότι άγνωστοι αφήρεσαν μίαν γίδα από την αυλή της κατοικίας του επί της οδού Ιωαννίνων 26 στον Κολωνό.

4 διανομή γευματων
Διανομή φαγητών όπου μία κυρία τραυμάτισε με την κατσαρόλα της ένα 9χρονο κορίτσι

*Ο Ιταλός λοχίας  Μάρκελ Αλμπέρτι, οδηγός  του υπ’ αριθ. 92-182 αυτοκινήτου του Ιταλικού Στρατού, κατήγγειλεν ότι ενώ βρισκόταν εντός του κινηματογράφου Ιλίσια, επί της οδού Φίλωνος, άγνωστοι αφήρεσαν  έναν εφεδρικό ελαστικό τροχό. Ο Ιταλός εξέφρασε στην Αστυνομία υπόνοιες ότι καταστηματάρχες έκλεψαν το ελαστικό. Μάλιστα εξήγαγε το περίστροφόν του και πυροβόλησε θραύσας τους υαλοπίνακες  του ζαχαροπλαστείου Ξ. Πεσμαζόγλου, ενώ απειλούσε και άλλους  καταστηματάρχας.  Προληπτικώς η Αστυνομία συνέλαβεν τους ευρισκόμενους εκεί  Γ. Ιωαννίδη και Α. Παπαλουκά δια να καταπραϋνουν τον Ιταλόν λοχία και συνεχίζει τις έρευνες…

*«Άγνωστοι διέρρηξαν περίπτερον ευρισκόμενον  πλησίον της Τρούμπας και αφήρεσαν πολλά κυτία σιγαρέτων, χρήματα  και άλλα αντικείμενα. Οι δράστες Γ. Μπάζος και Π. Λαζάρου συνελήφθησαν υπό αστυνομικών εντός παρακειμένου οίκου ανοχής…»

*Συνελήφθη η Δέσποινα Τραβαδίου  36 ετών κάτοικος Πειραιώς,  διότι  «στην οδό Μιαούλη παρά την Τρούμπα, στην προσπάθεια της να  πάρει πρώτη  από τα υπολείμματα φαγητού  των εκεί διαμενόντων Γερμανών, έσπρωξε κι εκτύπησε διά της κατσαρόλας   εις την κεφαλήν 9έτιδα και την ετραυμάτισε».

5 Κατσίκα στο Ρουφ
Με ένα ποτήρι από τον καφενέ αρμέγει ξένη γίδα για να πάρει και να πιει το γάλα της

Το άρθρο του κ. Κοντογιαννίδη δημοσιεύθηκε στην Realnews.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις – Πώς απαντά η Κύπρος – Διεθνείς αντιδράσεις
Επόμενο άρθροΛέκκας – Παπανδρέου: Κλιματική αλλαγή, απειλή και πρόκληση για το άμεσο μέλλον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ