Αρχική Ειδήσεις “Ανταρσία” στα τουρκικά πλοία υποστήριξης των τουρκικών γεωτρήσεων

“Ανταρσία” στα τουρκικά πλοία υποστήριξης των τουρκικών γεωτρήσεων

0
AOZ1
Διαφήμιση

Σοβαρό πρόβλημα με ένα μέρος των πληρωμάτων του, τα οποία είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι, φέρεται να αντιμετωπίζει η τουρκική εταιρεία πετρελαίων που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξ’ού και το τουρκικό γεωτρύπανο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη εργασίες.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, οι οποίες επικεντρώνονται, κυρίως στα τρία πλοιάρια υποστήριξης, «Siem Korkut», «Siem Altan» και «Siem Sancar», και τα πληρώματα, ή ένα μέρος των πληρωμάτων. Μέλη των πληρωμάτων, τόσο του τουρκικού γεωτρύπανου όσο και των πλοίων υποστήριξης, εμφανίζονται να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, και να αποχωρούν.

Εφόσον οι πληροφορίες ευσταθούν, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, σημαίνει πως οι διπλωματικές προειδοποιήσεις για νομικές συνέπειες, όσων προσφέρουν υπηρεσίες στις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου, πιάνουν τόπο. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών από τότε που το γεωτρύπανο εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του Ακάμα έχει ετοιμάσει λίστες με όσους φέρεται να απασχολούνται στο γεωτρύπανο αλλά και στις υπηρεσίες υποστήριξης προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψής τους.

Επιβεβαιώνουν οι αρχές ασφαλείας

Κυπριακή ΑΟΖ

Τις ίδιες πληροφορίες για φυγή Ευρωπαίων από το τουρκικό γεωτρύπανο και τα τρία πλοιάρια έχουν και οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας ενώ το όλο θέμα παρακολουθείται και σε διπλωματικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις προς διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εργασίες γεωτρήσεων για νομικές συνέπειες που αγγίζουν και το προσωπικό τους είχαν διατυπωθεί από πλευράς διπλωματικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε τις προκλήσεις εντός της ΑΟΖ με το ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιάλοβα για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης, όπως έχει μεταδοθεί από τουρκικής πλευράς.

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”

Διαφήμιση