Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου: Το δικαίωμα στην αλήθεια

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου: Το δικαίωμα στην αλήθεια

0
press freedom day
Διαφήμιση

Η σημασία της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας υπενθυμίζεται με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου.

Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, η φετινή επέτειος βρίσκει τους δημοσιογράφους σε δεινή θέση σε πολλές χώρες του πλανήτη, ενώ πολλοί έχουν χάσει ή έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο καθώς αποκάλυψαν δυσάρεστες αλήθειες, συχνά ασκώντας το καθήκον τους με αυτοθυσία.

Εφημερίδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, περίπου 100 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2018 και εκατοντάδες είναι φυλακισμένοι.

Γκουτέρες: Καμία δημοκρατία δεν είναι πλήρης χωρίς πρόσβαση σε διαφανείς και αξιόπιστες πληροφορίες

Στο μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι ο ελεύθερος τύπος είναι απαραίτητος για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Καμία δημοκρατία δεν είναι πλήρης χωρίς πρόσβαση σε διαφανείς και αξιόπιστες πληροφορίες. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση δίκαιων και αμερόληπτων θεσμών, κρατούν τους ηγέτες υπόλογους και λένε την αλήθεια στην εξουσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τις εκλογικές περιόδους, που είναι και το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου».

Στην ετήσια λίστα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» (RSF) για την ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρες, η Ελλάδα παρουσιάζει μικρή βελτίωση, καθώς καταλαμβάνει φέτος την 65η θέση, ενώ πέρυσι ήταν στην 74η.

Την πρώτη θέση στη λίστα κατέχει η Νορβηγία, ενώ χαμηλά, στο νούμερο 157, βρίσκεται η Τουρκία.

Φέτος, το βραβείο της UNESCO για την ελευθερία του τύπου απονεμήθηκε στους δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters, Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου, που συνελήφθησαν το 2017 στη Μιανμάρ και έχουν καταδικαστεί σε επτά χρόνια κάθειρξη.

Η ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Εφημερίδα

Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις παγκοσμίως, ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου.

Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο διατρανώνουμε την κοινή μας βούληση να τα υπερασπιστούμε.

Στην Ελλάδα οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουμε τις ολέθριες συνέπειες μίας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το αδυσώπητο φάσμα της ανεργίας, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την επισφαλή εργασία.

ΔΟΔ: Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Τύπος

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προωθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών τη «Διεθνή Σύμβαση για την Προσωπική Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων και των άλλων Επαγγελματιών στα ΜΜΕ».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στάθηκε αρωγός σε αυτό το εγχείρημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων εξασφαλίζοντας την καθοριστική συνδρομή της ελληνικής διπλωματίας, η οποία συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2018 στην Νέα Υόρκη και το Μάρτιο του 2019 στη Γενεύη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Διεθνής Σύμβαση παρουσιάστηκε στη διοργάνωση της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, με τίτλο «Διάλογος των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας Μελών της ΔΟΔ».

Σε αυτή τη διοργάνωση, οι δημοσιογραφικές ενώσεις από τις αραβικές χώρες και τις άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσαν τη στήριξή τους στο εγχείρημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, καθώς η Διεθνής Σύμβαση πραγματεύεται τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της δημοσιογραφίας, που κάθε χρόνο μετρά μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Πρόκειται για αίτημα της παγκόσμιας δημοσιογραφικής οικογένειας και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2006. Τότε η Ελλάδα ήταν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και η ΕΣΗΕΑ που πρωτοστάτησε στο εγχείρημα της ΔΟΔ, εξασφάλισε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Στις 23 Δεκεμβρίου 2006 ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Ψήφισμα 17380, για την «Προσωπική Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στις Ένοπλες Συγκρούσεις».

Με πληροφορίες από: ΕΣΗΕΑ, ΕΡΤ, euronews

Διαφήμιση