Αρχική Τεχνολογία Έρχονται τα πρώτα αυτόνομα mini vans για παραδόσεις δεμάτων

Έρχονται τα πρώτα αυτόνομα mini vans για παραδόσεις δεμάτων

0
Neolix van
Φωτογράφος: Giulia Marchi/Bloomberg
Διαφήμιση

Μια Κινέζικη startup εταιρία που ακούσει στο όνομα Neolix πρόκειται να ξεκινήσει αυτή την Παρασκευή (31 Μαΐου) την μαζική παραγωγή των αυτόνομων οχημάτων της. Σύμφωνα με την Neolix, είναι η πρώτη εταιρία παγκοσμίως που ξεκινάει την παραγωγή αυτού του είδους οχημάτων και έχει πελάτες κολοσσούς σαν την JD.Com Inc. και την Huawei Technologies Co.

Η Κινέζικη εταιρία υπολογίζει να πουλήσει χιλιάδες από αυτά τα οχήματα, που θυμίζουν μικρά φουτουριστικά vans, μέσα στον πρώτο χρόνο. Αυτά τα οχήματα πρόκειται να βοηθήσουν σημαντικά την κινέζικη αγορά, καθώς ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma (ιδρυτής του Alibaba) προβλέπει ότι μέσα στην δεκαετία οι παραδόσεις δεμάτων στην Κίνα θα ξεπερνούν το 1 δις κάθε μέρα. Αυτά τα οχήματα θα αναλάβουν την παράδοσή τους, αν όλα πάνε καλά.

«Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα αλλάξουν τον κόσμο, όπως και η αλλαγή από τα κάρα στο αυτοκίνητο,» είπε ο 45χρονος ιδρυτής της Neolix, Yu Enyuan, σε μια συνέντευξη στα γραφεία του στο Πεκίνο. «Έψαχνα για κάτι που αξίζει να αγωνιστώ, και ό,τι κάνω τώρα είναι αυτό.»

Το μέλλον της Neolix και των αυτόνομων οχημάτων

Ο Yu έχει δοκιμάσει πάνω από χίλια οχήματα σε κλειστές περιοχές, όπως σε Κινέζικες πανεπιστημιουπόλεις. Αναφέρει ότι η παράδοση αγαθών είναι μόνο αρχή και ευελπιστεί στο μέλλον αυτά τα οχήματα να δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα σαν φορητοί αυτόματοι πωλητές ή σαν μηχανήματα για αγγαρείες.

Neolix vending machine vehicle
Ένα βαν που δουλεύει σαν αυτόματος πωλητής αναψυκτικών. Φωτογράφος: Giulia Marchi/Bloomberg

Τα οχήματα της Neolix θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους που παραδίδουν σήμερα τα δέματα, κάτι που για τις εταιρίες έχει μόνο θετικά: δεν χρειάζεται να πληρώνουν παραπάνω προσωπικό και τα δέματα θα παραδίδονται με λιγότερα λάθη. Βέβαια, για την ώρα θα πρέπει να βρουν λύση για το πως θα βγαίνει το δέμα από το αμάξι και θα παραδίδεται στον παραλήπτη (η Ford είχε προτείνει την δημιουργία ενός ρομπότ που θα βγαίνει από το όχημα και θα το δίνει).

Το κόστος για ένα τέτοιο “robo-van” ανέρχεται στις $30,000 περίπου. Η Neolix θα κατασκευάσει αρχικά 30,000 κομμάτια και μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια προσδοκά να έχει πουλήσει πάνω από 100,000. Μάλιστα η εταιρία είναι σε συζητήσεις και με πελάτες από Ελβετία, ΗΠΑ και Ιαπωνία για να στείλει και εκείνα τα δημιουργήματά της.

Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο για τα βαν της Neolix στο Bloomberg.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: Bloomberg

Διαφήμιση