Αρχική Επιχειρείν Πρεμιέρα για τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Πρεμιέρα για τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

0
Χρήματα - Λεφτά
Διαφήμιση

Σε κυκλοφορία θέτει από σήμερα, Τρίτη (28 Μαΐου) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, ολοκληρώνοντας έτσι την κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη», των ευρωχαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς.

Καθήκον της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος είναι να διαφυλάσσουν την ακεραιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ και να βελτιώνουν συνεχώς τις τεχνικές παραγωγής τραπεζογραμματίων. Η σειρά «Ευρώπη» προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι της παραχάραξης και έτσι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ καθίστανται ακόμα πιο ασφαλή. Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ διαθέτουν ίδια χαρακτηριστικά ασφαλείας με το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, όπως μια προσωπογραφία στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα, καθώς και νέα, αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν πιο δύσκολη την παραχάραξη αλλά εξίσου εύκολη την εξακρίβωση της γνησιότητας.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας:
  • Ολόγραμμα με κινούμενα σύμβολα: το νέο αυτό χαρακτηριστικό ασφαλείας διακρίνεται στο επάνω μέρος της λωρίδας ασημί χρώματος. Όταν παρατηρείτε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, μπορείτε να δείτε μικρά σύμβολα του ευρώ (€) να κινούνται γύρω από τον αριθμό. Τα σύμβολα του ευρώ (€) γίνονται πιο καθαρά στο άμεσο φως.
  • Αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα: όταν παρατηρείτε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό στην κάτω αριστερή γωνία δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε. Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ εμφανίζονται επίσης σύμβολα του ευρώ (€) μέσα στον αριθμό.

Πέραν των χαρακτηριστικών ασφαλείας για το κοινό, τα νέα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν νέα, αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν την αναγνώρισή τους από τα μηχανήματα και τις συσκευές.

Tα τελευταία χρόνια τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» τίθενται σε κυκλοφορία σε όλη τη ζώνη του ευρώ σταδιακά, κατά αύξουσα ονομαστική αξία. Με την επίσημη παρουσίαση των τραπεζογραμματίων των 100 και των 200 ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ΕΚΤ στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, ολοκληρώνεται η σειρά «Ευρώπη».

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ

Τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ χρησιμοποιούνται ευρέως, τόσο ως μέσο πληρωμής όσο και ως μέσο αποθήκευσης της αξίας. Στο τέλος Ιουνίου 2018 βρίσκονταν σε κυκλοφορία 2,7 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια των 100 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 13% όλων των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ) έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 12% περίπου του συνολικού αριθμού τραπεζογραμματίων).

Αν λάβουμε υπόψη την αξία των συναλλαγών, η ονομαστική αξία των 100 ευρώ είναι η δεύτερη πιο σημαντική ονομαστική αξία μετά από αυτή των 50 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου (23%) της αξίας όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία. Συγκριτικά, τα τραπεζογραμμάτια των 200 ευρώ αντιστοιχούν στο 1% του αριθμού των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία και στο 4% της συνολικής αξίας.

Κατάλληλα για άτομα με προβλήματα όρασης

new 100 200 euro bills 5

Κατά τον σχεδιασμό της σειράς «Ευρώπη», η ΕΚΤ συνεργάστηκε στενά με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης για τη δημιουργία τραπεζογραμματίων που να διαθέτουν χαρακτηριστικά κατάλληλα για αυτά τα άτομα. Στα νέα τραπεζογραμμάτια οι αριθμοί της αξίας είναι μεγάλοι και έντονοι με μεγαλύτερες χρωματικές αντιθέσεις ούτως ώστε τα τραπεζογραμμάτια να αναγνωρίζονται ευκολότερα από το χρώμα τους. Επίσης, τα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν ανάγλυφες εκτυπώσεις στις άκρες τους, διαφορετικές για κάθε ονομαστική αξία.

Εμπιστοσύνη στα τραπεζογραμμάτια ευρώ

Νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο, ασφαλές μέσο πληρωμών.Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός (301.000 τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2018) σε σύγκριση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία ο οποίος αυξάνεται σταθερά (πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ παραμένουν ένα πολύτιμο και προσφιλές μέσο πληρωμής στη ζώνη του ευρώ και πέρα από αυτή. Έχει μεγάλη σημασία όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ να εξακολουθήσουν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτά. Γι’ αυτόν τον λόγο τέθηκε σε κυκλοφορία η σειρά «Ευρώπη».

Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ παρέμεινε χαμηλός το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Θα πάψουν να ισχύουν τα μετρητά στο προσεχές μέλλον;

Νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Οι τάσεις παγκοσμίως δείχνουν ότι η ζήτηση για μετρητά συνεχίζει να αυξάνεται. Από την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή το 2002, ο αριθμός των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία στη ζώνη του ευρώ τριπλασιάστηκε και σήμερα διαμορφώνεται στα 21 δισεκατομμύρια. Η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία αυξάνεται σήμερα κατά 4% περίπου ετησίως, αγγίζοντας σχεδόν τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων θα βρείτε στον δικτυακό μας τόπο.

Εξακολουθούν να κυριαρχούν τα μετρητά;

Νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Τα μετρητά αποτελούν το πιο διαδεδομένο μέσο πληρωμής σε σημεία πώλησης όπως καταστήματα, πρατήρια υγρών καυσίμων και μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Το 2016 το 79% όλων των συναλλαγών στη ζώνη του ευρώ διενεργήθηκαν με μετρητά, ενώ μόλις το 19% πραγματοποιήθηκαν με κάρτα.

Οι συναλλαγές με μετρητά είναι ακόμη πιο δημοφιλείς σε πλανόδιους πωλητές και υπαίθριες αγορές (90% όλων των συναλλαγών ­ 81% όσον αφορά την αξία τους), καθώς και σε μπαρ και εστιατόρια (90% όλων των συναλλαγών  76% όσον αφορά την αξία τους).

Ποια είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά των μετρητών;
  • Καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων ­ όσοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση ή δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν πληρωμές με μετρητά.
  • Δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα τις δαπάνες τους και τα επίπεδα του χρέους τους.
  • Αποτελούν ένα ιδιωτικό μέσο πληρωμής.
  • Αποτελούν μέσο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών.
  • Επιτρέπουν τον άμεσο διακανονισμό των συναλλαγών μόλις τα μετρητά αλλάξουν κάτοχο.
  • Διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ διαφόρων μέσων πληρωμής λιανικής και συμβάλλουν στην ανταγωνιστική τιμολόγηση άλλων τέτοιων μέσων.
  • Είναι το μοναδικό μέσο πληρωμής που εξασφαλίζει στους πολίτες άμεση πρόσβαση σε αξιόπιστο χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα:

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here