Αρχική Περιβάλλον Ένα …μπλε πάντα αρμενίζει στη Μεσόγειο

Ένα …μπλε πάντα αρμενίζει στη Μεσόγειο

0
WWF Blue Panda 1
Διαφήμιση

Το πλοίο της οικολογίας, ή καλύτερα το «Blue Panda», το πλοίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, έβαλε πλώρη. Με πρώτο προορισμό, μάλιστα, τη Μεσόγειο.

Σήμερα, 29 Μαΐου 2019, το Μπλε Πάντα ξεκινάει το παρθενικό του ταξίδι κατά το οποίο θα αρμενίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στόχος του ταξιδιού η ενημέρωση, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια ζωή της. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Mediterranean Marine Initiative) και ευθυγραμμίζεται με το όραμα της οργάνωσης για δημιουργία μιας βιώσιμης «Μπλε Οικονομίας» στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα για το πετρέλαιο

WWF Blue Panda 2

Στην Ελλάδα το «Blue Panda» θα βρεθεί τον Ιούλιο για δύο εβδομάδες, εκπέμποντας SOS για τις επιπτώσεις των εξορύξεων πετρελαίου στη θαλάσσια ζωή.  Ειδικότερα, την περίοδο 19-31 Ιουλίου θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, όπου και θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές δράσεις με την ενεργό συμμετοχή τοπικών ομάδων, κατοίκων, αλλά και επισκεπτών των νησιών.

Πρόκειται για τρεις μόνο από τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τα σχέδια για εξορύξεις στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε πετρελαϊκές εταιρείες μία θαλάσσια έκταση περίπου 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους και φτάνει έως και τα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Το “Blue Panda” σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη δράση ενημέρωσης του WWF, που έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που οι πολίτες μπορούν να διαδραματίσουν για την προστασία της Μεσόγειου και των θαλασσών μας. Η έμφαση στην Ελλάδα δεν μπορεί να μη δοθεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη “νούμερο ένα” απειλή που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες και τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από έναν κοινό σκοπό: την εναντίωση απέναντι στο πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την απαίτηση για ένα μέλλον που να βασίζεται αποκλειστικά στην καθαρή ενέργεια», αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Ο τελικός προγραμματισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν στα νησιά του Ιονίου που θα επισκεφθεί το «Blue Panda» θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, οπότε και θα η σχετική ενημέρωση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του WWF, www.wwf.gr.

Ένα ταξίδι, έξι χώρες

Τους επόμενους έξι μήνες, το «Blue Panda» θα επισκεφθεί συνολικά 6 Μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο), μεταφέροντας εικόνες από την πλούσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Επιπλέον, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναλάβουν δράση, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου, όπως είναι οι εξορύξεις πετρελαίου και η πλαστική ρύπανση.

Η πορεία του «Blue Panda»

WWF Blue Panda 3

Τον Ιούνιο, το Blue Panda θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην περιοχή του «Καταφυγίου του Πελάγους», προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φάλαινες που συναντώνται στην περιοχή, αλλά και να προταθούν μέτρα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και του κινδύνου συγκρούσεων των κητωδών με πλοία στην περιοχή.

Το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο, το καράβι θα επισκεφθεί ορισμένες από τις πιο τουριστικές παράκτιες πόλεις της Μεσογείου, όπως η Αρτζεντάριο της Τοσκάνης, η Νίκαια, η Μασσαλία, η Κωνσταντινούπολη, η Ταγγέρη και η Τύνιδα, κινητοποιώντας τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να δράσουν ενάντια στη ρύπανση της θάλασσας από τα πλαστικά απορρίμματα.

Εργαστήρι γνώσης και κινητοποίησης

«Το Blue Panda θα αποτελέσει ένα εργαστήριο γνώσης, καινοτομίας και κινητοποίησης για ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχουμε μια μοναδική κληρονομιά και την καταστρέφουμε γρήγορα με την ανεύθυνη ρίψη πλαστικών στο περιβάλλον, τις εξορύξεις πετρελαίου και την υπεραλίευση. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως η κοινή μας μεσογειακή κουλτούρα συνδέεται με μια υγιή θάλασσα. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους τουρίστες να γίνουν Μεσογειακοί Φύλακες και να εμπλακούν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας», τονίζει ο Τζουζέπε Ντι Κάρλο, διευθυντής της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF.

Περισσότερες πληροφορίες: panda.org/bluepanda/

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈρχονται τα πρώτα αυτόνομα mini vans για παραδόσεις δεμάτων
Επόμενο άρθροΟἱ Ἓλληνες κατεναυμάχησαν τούς Τούρκους λίγο πρίν τήν πτώση τῆς Βασιλεύουσας