Αρχική Υγεία - Διατροφή BioCoS: Η start-up που «διαβάζει» το DNA των τροφίμων

BioCoS: Η start-up που «διαβάζει» το DNA των τροφίμων

0
startup dna trofimon
Διαφήμιση

Στην αυθεντικότητα αγροτικών προϊόντων μέσω της εξέτασης και ταυτοποίησης του DNA για προστασία από πράξεις νοθείας και δυνατότητα ιχνηλασιμότητας ειδικεύεται η νεοφυής επιχείρηση (start-up) BioCoS. Μια ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία για μια χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία προϊόντα υψηλής αξίας υποβαθμίζονται, αρκετά συχνά, από πράξεις νοθείας.

«Mόνος μου πάω πιο γρήγορα, με άλλους όμως πάω πιο μακριά». Με αυτά τα λόγια ο ιδρυτής – βιολόγος της νεοφυούς επιχείρησης BioCoS, Στέλιος Αρχοντάκης, εξηγεί πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της εταιρείας με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, προκειμένου η ομάδα να μετουσιώσει τα επιστημονικά της ευρήματα σε εμπορικό προϊόν.

Βιοτεχνολογία

Η έρευνα για τη συγκεκριμένη start-up είναι ίσως ο ακρογωνιαίος λίθος της, δεδομένου ότι σκοπός της είναι να αναπτύξει βιοτεχνολογικές λύσεις σε εταιρείες τροφίμων, «διαβάζοντας» το DNA των πρώτων υλών (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για την παραγωγή προϊόντων. «Για παράδειγμα, μεταφέρουμε στο εργαστήριο το δείγμα από το ελαιόλαδο που χρησιμοποιεί ή συσκευάζει μια επιχείρηση και έπειτα από μεθόδους μοριακής βιολογίας σε συνδυασμό με μία μέθοδο βιοπληροφορικής που έχουμε αναπτύξει εμείς οι ίδιοι, προχωράμε στη γενετική ταυτοποίηση των ποικιλιών που εμπεριέχονται σε αυτό και έτσι, επιβεβαιώνουμε τη γνησιότητα και την καθαρότητά του».

Αυτό που διαφοροποιεί την BioCoS είναι ότι έχει ανακαλύψει έναν δικό της αλγόριθμο για την «ανάγνωση» του DNA. Έπειτα, αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας εφαρμόζονται για τη γενετική ταυτοποίηση των πρώτων υλών των προϊόντων με εργαστηριακές αναλύσεις. «Μολονότι η καινοτομία μας βασίζεται σε έρευνα πολλών ετών, το βήμα από την ανάπτυξη στην εφαρμογή πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την ίδρυση της εταιρείας». Στην αρχή, η BioCoS συνεργάστηκε με την αμερικανική Safe Traces και έκτοτε έχουν ακολουθήσει και άλλες συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και νεοφυείς εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το πρώτο βραβείο για τη BioCoS

stelios arhondakis BioCoS

Η εταιρεία κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό για start ups «The Squeeze» του Orange Grove, της διεθνούς θερμοκοιτίδας για start ups της Αθήνας που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ολλανδίας και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός φέτος ήταν αφιερωμένος για πρώτη φορά σε start ups από τον τομέα της Αγρο-τεχνολογίας και των Τροφίμων και είχε τίτλο #FarmingtheFuture.

Στη συνέχεια εκπρόσωπος της εταιρείας θα συμμετέχει στο  Global Entrepreneurship Summit, που συνδιοργανώνεται από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία τον Ιούνιο του 2019 και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις επιχειρηματιών από ολόκληρο τον κόσμο, με πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης, προβολής και δρομολόγησης εμπορικών συμφωνιών.

Πηγή: kathimerini.gr, ypaithros.gr

Διαφήμιση