Αρχική Περιβάλλον Ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας των ανθρώπων

Ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας των ανθρώπων

0
xelona angkonoka
Διαφήμιση

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που πρόκειται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, περίπου ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας!

gatopodaros

«Μισό με ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση, αρκετά από αυτά μέσα στις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει ένα αντίγραφο της έκθεσης που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ανάμεσα στους λόγους της μαζικής εξαφάνισης είναι η συρρίκνωση των βιοτόπων, το παράνομο κυνήγι, η κλιματική αλλαγή και μόλυνση, σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC).

afrikanikos elefantas

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, ο ρυθμός απώλειας των ειδών «είναι ήδη αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από ότι ήταν κατά μέσο όρο, τα τελευταία δέκα εκατομμύρια χρόνια», αναφέρει δημοσίευμα του USA Today.

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα «γεγονός μαζικής εξαφάνισης» -το έκτο εδώ και μισό δισεκατομμύρια χρόνια– είναι ήδη σε εξέλιξη. Είναι η πρώτη μαζική εξαφάνιση από τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι από έναν αστεροειδή που χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

«Το ένα τέταρτο των ζώων και των φυτών του πλανήτη έχουν ήδη είτε φαγωθεί, είτε δηλητηριαστεί», αναφέρει η έκθεση, γνωστή ως Παγκόσμια Έκθεση Αξιολόγησης για τη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα, η οποία θα δημοσιευτεί στις 6 Μαΐου.

antilopi saigka

«Η απώλεια των ειδών, των οικοσυστημάτων και της γενετικής ποικιλότητας αποτελεί ήδη παγκόσμια απειλή για την ανθρώπινη ευημερία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουάτσον, πρόεδρος της ομάδας που συνυπογράφει την έκθεση, η οποία παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι.

Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση που εξετάζει συστηματικά και περιλαμβάνει τοπικά ζητήματα.

«Αυτή η έκθεση θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι τα σημάδια κατάρρευσης του φυσικού οικοσυστήματος είναι συμπτώματα της συλλογικής ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η κατανάλωση, η φυσική εκμετάλλευση και οι ανισότητες στην οικονομική και πολιτική εξουσία», ανέφερε ο Zak Smith, ανώτερος πληρεξούσιος για το πρόγραμμα φύσης του αμυντικού συμβουλίου.

ivirikos ligkas

Η έκθεση συντάσσεται από 150 ειδικούς των φυσικών και κοινωνικών επιστημών από 50 χώρες, με τη συμμετοχή 310 επιπλέον ειδικών. Η προετοιμασία της χρειάστηκε τρία χρόνια και κόστισε περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια και σε αυτή γίνονται περίπου 15.000 αναφορές, ενώ περιλαμβάνονται επιστημονικά έγγραφα και κυβερνητικές πληροφορίες.

Πηγή: CNN / Φωτογραφίες: Tim Flach

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοκαΐνη σε γαρίδες που ζουν σε ποτάμια βρήκαν επιστήμονες 
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τρεις μήνες λόγω μετρό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ