Αρχική Ευζωία Πασχαλινό τσουρέκι

Πασχαλινό τσουρέκι

0
Διαφήμιση

Προέρχεται από την τουρκική λέξη çörek, που σημαίνει γλυκό ψωμί με μαγιά.

Της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου

Στην χώρα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στις μεγάλες γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η σημασία του είναι συμβολική που παραπέμπει το Πάσχα στην ανάσταση του Χριστού που το αλεύρι ζωντανεύει και γίνεται ψωμί, ενώ το πλάσιμο σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων

Για τα μοναδικά τσουρέκια λοιπόν, φουσκωτά αφράτα πολύ νόστιμα και μυρωδάτα, που σίγουρα όποιος θα τα φτιάξει θα κλέψει τις εντυπώσεις!!!!!

Σας δίνω τον λόγο μου ότι εάν ακολουθήσετε βήμα βήμα το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει αφάνταστα!!!!

Τα υλικά μας

  • 400 γρ νερό χλιαρό προς ζεστό
  • 60 γρ μαγιά φρέσκια
  • 140 γρ βούτυρο (70 φρέσκο-70 φυτικό) λιωμένο (προσοχή μην το κάψετε)
  • 360 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1,100 γρ αλεύρι δυνατό(το σκληρό για ψωμί τσουρέκια κλπ) και γύρω στα 100 γρ  όσο πλάθουμε όσο θα τραβήξει
  • 4 γρ μαχλέπι
  • 3 γρ κακουλλέ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • ½ βανίλια
  • Φιλέ αμύγδαλο
  • +2 ασπράδια αυγών για το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Κατ’ αρχήν μαζεύουμε όλα τα υλικά μας μπροστά μην τα ψάχνουμε στην πορεία.
  2. Έχουμε 400 γρ μπροστά μας χλιαρό προς ζεστό νερό.
  3. Παίρνουμε από την ποσότητα νερού λίγη και λίγο αλεύρι από την ποσότητα που έχουμε και τη μαγιά μας και κάνουμε ένα χυλό.
  4. Αφήνω την μαγιά να φουσκώσει
  5. Όσο φουσκώνει η μαγιά σε μία λεκάνη συγκεντρώνω τα υλικά (αλεύρι, αλάτι, μαχλέπι, κακουλέ, ζάχαρη, βούτυρο, βανίλια, αυγά)
  6. Μόλις είναι έτοιμη η μαγιά την προσθέτω μέσα στην λεκάνη και το υπόλοιπο νερό (προσοχή πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό) και ζυμώνω απαλά, προσεκτικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.
  7. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει 1 -1 ½ ώρα σε ζεστό μέρος.
  8. Μόλις φουσκώσει το κάνω πλεξούδες. Το αφήνω πάλι να φουσκώσει και να διπλασιαστούν οι πλεξούδες μου.
  9. Μόλις είναι έτοιμα τα αλείφω με ασπράδι αυγού και ραντίζω από πάνω φιλέ αμύγδαλο. Η επάλειψη θα πρέπει να γίνει απαλά και μαλακά να μην ξεφουσκώσουν
  10. Τα ψήνω στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου. (στο 20 λεπτό τα κοιτάμε) το ψήσιμο μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο.
  11. Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 40 λεπτά όμως.
  12. Το τσουρέκι θα πρέπει να φουσκώσει 3 φορές μέχρι το ψήσιμο. Το ζυμάρι αγαπάει την ζέστη.

Γι’αυτό φροντίστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το φούσκωμα του να γίνεται σε ζεστό μέρος.

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση