Αρχική Διάστημα Ο Δίας μεταφέρθηκε στην τωρινή του τοποθεσία στο Ηλιακό μας Σύστημα

Ο Δίας μεταφέρθηκε στην τωρινή του τοποθεσία στο Ηλιακό μας Σύστημα

0
dias
Διαφήμιση

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας, φαίνεται πως κρύβει περισσότερα μυστικά απ’ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα, με την επιστημονική κοινότητα να προσπαθεί να ξεκλειδώσει σταδιακά. Σε αυτά προστίθενται και ότι σχηματίστηκε πολύ πιο μακριά απ’ότι αρχικά είχε θεωρηθεί.

Κατά γενική ομολογία, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της κατανόησης του Δία, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον πλανητικό αυτό γίγαντα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και θεωρίες, ο Δίας σχηματίστηκε πολύ πιο μακριά από την τωρινή του θέση και σταδιακά μεταφέρθηκε στην τωρινή τοποθεσία του Ηλιακού μας Συστήματος.

Η σημερινή θέση του Δία τον βρίσκει σε τροχιά σε απόσταση 780 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, απόσταση που αντιστοιχεί σε 5,2 αστρονομικές μονάδες (AU), όπως μετρούν οι αστρονόμοι τις αποστάσεις σε ουράνια σώματα. Οι τελευταίες θεωρίες θέλουν τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος να ξεκινά σε μια απόσταση 3,5 αστρονομικών μονάδων, πιο κοντά δηλαδή στη ζώνη αστεροειδών Κάιπερ, να μεταφέρεται κοντά στον Ήλιο, σε απόσταση 1,5 αστρονομικών μονάδων, περίπου στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης Άρης.

Υπάρχει μια ζώνη αστεροειδών, οι Trojan asteroids, που ακολουθούν την τροχιά του Δία γύρω από τον Ήλιο και η μελέτη τους έχει οδηγήσει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία να υποθέσουν ότι ο Δίας ακολούθησε την εν λόγω διαδρομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημάδια της διαδρομής αυτής έχουν ήδη ανακαλυφθεί στη ζώνη των αστεροειδών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το New Atlas.

Η μετακίνηση αυτού του τόσο μεγάλου σε όγκου ουράνιου σώματος δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά βίαιη σε πλανητικό επίπεδο, γεγονός που εξηγεί πολλά από τα «περίεργα» στοιχεία που παρατηρεί κανείς στη συμπαντική γειτονιά μας. Ένα από αυτά είναι το μέγεθος του πλανήτη Άρη, το οποίο και εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από όσο θα ήταν εάν δεν είχε συμβεί αυτό το διαστημικό ταξίδι του Δία. Η μετακίνηση αυτή εκτιμάται ότι διήρκεσε περίπου 700.000 χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό για τα διαστημικά δεδομένα.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να μελετούν το Δία, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τόσο το παρελθόν του όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Διαφήμιση