Αρχική Περιβάλλον Κίνα: Ηλεκτροκίνηση VS Ατμοσφαιρική ρύπανση

Κίνα: Ηλεκτροκίνηση VS Ατμοσφαιρική ρύπανση

0
electric
Διαφήμιση

Οι Αρχές στην πόλη Σεντζέν της Κίνας, διαπίστωσαν πως τα ηλεκτρικά Ι.Χ. παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προξενείται από την κυκλοφορία και προχώρησαν στην αντικατάσταση των λεωφορείων και των ταξί από ηλεκτροκίνητα.

Από τις αρχές του 2019, τα 22.000 ταξί του Σεντζέν είναι όλα ηλεκτροκίνητα, ενώ ήδη εδώ και δύο χρόνια το ίδιο ισχύει και για τα 17.000 λεωφορεία της πόλης. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι αισθητή, ενώ η ηχορύπανση έχει μειωθεί τόσο, που οι κάτοικοι ζητούν από την εταιρεία διαχείρισης συγκοινωνιακού έργου να προσθέσει ηχητικό σήμα στα λεωφορεία για να αντιλαμβάνονται ότι πλησιάζουν. Μόνο από την ηλεκτροκίνηση του στόλου των λεωφορείων, η μεγαλούπολη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων πέτυχε μείωση κατά 48% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προξενούνται από την κυκλοφορία, καθώς και μείωση των βλαβερών οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων.

Στα 180 αμαξοστάσια της πόλης έχουν εγκατασταθεί στήλες φόρτισης, ενώ συνολικά στην πόλη υπάρχουν πάνω από 40.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Για τα λεωφορεία δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς αρκεί μια δίωρη φόρτιση το βράδυ για να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια της επόμενης ημέρας, διανύοντας έως και 200 χιλιόμετρα. Για τα ταξί, αντιθέτως, έχουν ακουστεί διαμαρτυρίες οδηγών, όταν τυχαίνει να βρεθούν σε στήλη φόρτισης που είναι κατειλημμένη.

Έκθεση του ινστιτούτου BloombergNEF υπολογίζει ότι παγκοσμίως εξοικονομούνται 270.000 βαρέλια πετρελαίου κίνησης την ημέρα χάρη στα ηλεκτρικά λεωφορεία. Πρόκειται για τριπλάσια ποσότητα καυσίμων από αυτή που εξοικονομεί το σύνολο του στόλου των ηλεκτρικών Ι.Χ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 2040 τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία θα εξοικονομούν 6,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Όσο εντυπωσιακοί και αν είναι οι αριθμοί ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων στους δρόμους βοηθάει στην αποφυγή μικρού ποσοστού των συνολικών ρύπων. Φέτος, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου ημερησίως είναι 12 εκατομμύρια βαρέλια μεγαλύτερη από ό,τι το 2011.

Δύο εξελίξεις αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα, η μία προς όφελος της ηλεκτροκίνησης και η δεύτερη με αμφίβολες συνέπειες. Η πρώτη είναι η διάδοση της ηλεκτροκίνησης των λεωφορείων σε όλο και περισσότερες πόλεις, με το Νέο Δελχί να παραγγέλνει εσχάτως 1.000 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία. Δώδεκα μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν δεσμευθεί ότι από το 2025 θα αγοράζουν μόνο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.Η δεύτερη εξέλιξη είναι η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, να μειώσει τις επιδοτήσεις των ηλεκτροκίνητων Ι.Χ., διατηρώντας ωστόσο τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και για την κατασκευή υποδομών φόρτισης.

Πηγή: kathimerini

Διαφήμιση