Αρχική Ενέργεια Energean: Με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα οι γεωτρήσεις

Energean: Με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα οι γεωτρήσεις

0
Energean

Τα έργα που έχει αναλάβει η Energean στην Ελλάδα και το Ισραήλ συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό επεσήμανε ο Δημήτρης Γόντικας, Managing Director της Energean στην Ελλάδα, μιλώντας στο πλαίσιο της 2nd Energy Union Future Leaders Academy που διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη το Greek Energy Forum, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα ο κ. Γόντικας, απευθυνόμενος σε στελέχη της ενεργειακής αγοράς και φοιτητές από δέκα συνολικά χώρες της Ευρώπης, τόνισε ότι η υπό κατασκευή Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) που κατασκευάζει η Energean σε ναυπηγεία της Κίνας και της Σιγκαπούρης, θα διαδραματίσει τον ρόλο ενός επιμέρους κόμβου μέσα στον ευρύτερο κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Το FPSO “Energean Power”, με το οποίο η Energean έχει επιλέξει να αναπτύξει τα διαπιστωμένα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν, έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με γειτονικά κοιτάσματα και να τα αναπτύξει, διοχετεύοντας αέριο σε αγορές της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας.

Με αυτόν τον τρόπο, ήδη υφιστάμενα κοιτάσματα ή τυχόν νέες ανακαλύψεις στην περιοχή, οι οποίες δεν δικαιολογούν την κατασκευή υποδομών και την αυτόνομη ανάπτυξη, μπορούν να αναπτυχθούν, διευρύνοντας τις πηγές και την ασφάλεια του εφοδιασμού των αγορών με φυσικό αέριο.

Το Energean Power στην ΑΟΖ του Ισραήλ

Σημειώνεται ότι το “Energean Power” που θα λειτουργεί στην ΑΟΖ του Ισραήλ και πολύ κοντά στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τις γειτονικές αγορές με 8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως -κατανάλωση διπλάσια σε σχέση με την ποσότητα αερίου που καταναλώνει η χώρα μας. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς από την Energean έχει βοηθήσει σημαντικά το Κράτος του Ισραήλ στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί πλήρως από την χρήση του άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή.

Ανάλογη σημασία έχει και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, την οποία η Energean έχει από το 2011 προτείνει να δημιουργηθεί στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. «Η αποθήκη θα διασφάλιζε την διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο, τα οποία τώρα στερείται η χώρα μας, αφού δεν διαθέτει υποδομές ικανές για αποθήκευση μεγαλύτερης των λίγων εβδομάδων διάρκειας», τόνισε ο κ. Γόντικας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια τέτοια υποδομή, πέραν της ασφάλειας του εφοδιασμού, θα δημιουργούσε κίνητρα για περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, με προφανή τα περιβαλλοντικά οφέλη. Επιπλέον, θα ενίσχυε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και την διαπραγματευτική της θέση έναντι των προμηθευτών της σε αέριο. Παράλληλα, θα ενδυνάμωνε τον ανταγωνισμό, προς όφελος των τελικών χρηστών και της ελληνικής οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here