Αρχική Special Topics Όμιλος ΟΤΕ: Μέτρα κατά των πλαστικών μιας χρήσης

Όμιλος ΟΤΕ: Μέτρα κατά των πλαστικών μιας χρήσης

0
Μέτρα ΟΤΕ για τα πλαστικά στη θάλασσα
Διαφήμιση

Δραστικά μέτρα για την μείωση της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης λαμβάνει ο Όμιλος ΟΤΕ στο πλαίσιο του σεβασμού προς το περιβάλλον με όχημα τη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του. Ο ΟΤΕ εναρμονίζει τις καλές πρακτικές του Ομίλου με το πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των πλαστικών απόβλητων, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση συγκεκριμένων πλαστικών μίας χρήσης.

Η εκρηκτική αύξηση των πλαστικών συσκευασιών σε παγκόσμια κλίμακα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Όπως είναι γνωστό η παραγωγή του πλαστικού αυξήθηκε ραγδαία από 1,5 εκατομμύριο τόνους το 1950 σε 322 εκατομμύρια τόνους το 2015(!)  με ανάλογη διόγκωση των πλαστικών αποβλήτων που σημειωτέον έχουν διάρκεια ζωής έως και 450 χρόνια.

Μέτρα ΟΤΕ για τα πλαστικά στη θάλασσα

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά, έχει θέσει ως στόχο να γίνουν όλες οι πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώσιμες μέχρι το 2030, να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση πλαστικών ειδών μίας χρήσης και να απαγορευθεί η εσκεμμένη χρήση των μικροπλαστικών.

Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί εκτενώς κατά το τελευταίο έτος, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 9,5% των πλαστικών ανακυκλώνεται, ενώ το υπόλοιπο καταλήγει στο περιβάλλον, σε χωματερές και ειδικά στις θάλασσες, όπου καταναλώνονται από θαλάσσια είδη και επιβαρύνουν την τροφική αλυσίδα καταλήγοντας στο πιάτο μας

Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί εκτενώς κατά το τελευταίο έτος, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο το 90,5% των πλαστικών δεν ανακυκλώνεται, και η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού καταλήγει στο περιβάλλον, σε χωματερές και ειδικά στις θάλασσες, όπου καταναλώνονται από θαλάσσια είδη και επιβαρύνουν την τροφική αλυσίδα καταλήγοντας στο πιάτο μας

Μέτρα ΟΤΕ για τα πλαστικά στη θάλασσα

Οι στόχοι του ΟΤΕ

Ο Όμιλος ΟΤΕ, πρωτοπόρος σε θέματα προστασία του περιβάλλοντος θέτει το 2019 έναν νέο, σημαντικό στόχο: τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης με:

  • Μείωση κατά 50% στα πλαστικά μπουκάλια.
  • Πλήρη κατάργηση των πλαστικών ποτηριών.
  • Κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ μέχρι το τέλος του 2019.

Μέτρα ΟΤΕ για τα πλαστικά στη θάλασσα

Τα μέτρα

Για την επίτευξη των στόχων αυτών έχει ήδη αναπτυχθεί μια δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει ενδεικτικά τα εξής:

  • Κατάργηση πλαστικών ποτηριών μίας χρήσης στα κτίρια γραφείων του Ομίλου (κυλικεία – εστιατόρια) και αντικατάσταση αυτών με γυάλινα ή κεραμικά σκεύη.
  • Χρήση σκευών πολλαπλών χρήσεων για take away ροφήματα (bring your own cup).
  • Αντικατάσταση της διάθεσης πλαστικών συσκευασιών νερού – αναψυκτικών με αντίστοιχες γυάλινες ή αλουμινίου.
  • Τοποθέτηση ψυκτών για τη διάθεση πόσιμου νερού.
  • Κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα κυλικεία – εστιατόρια των κτιρίων γραφείων του Ομίλου.
  • Σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ μέχρι το τέλος του 2019.
  • Για τα πλαστικά μίας χρήσης, που δεν είναι ακόμη δυνατόν να αποφευχθούν, οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ θα συνεχίσουν να τα απορρίπτουν στο ολοκληρωμένο σύστημα Ανακύκλωσης που λειτουργεί στα κτίρια γραφείων από το 2013.

Όλες οι δράσεις έχουν πλαισιωθεί από τους εργαζόμενους, με αφοσίωση και ενθουσιασμό, συμβάλλοντας έτσι στην μετάβαση μιας ελεύθερης από πλαστικά εποχής διεθνώς (plastic free era ), για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

Διαφήμιση