Αρχική Υγεία - Διατροφή Καρδιαγγειακές παθήσεις και κατάθλιψη: Ο συνδυασμός που σκοτώνει

Καρδιαγγειακές παθήσεις και κατάθλιψη: Ο συνδυασμός που σκοτώνει

0
heart
Διαφήμιση

Πρώτη αιτία θανάτου στις Η.Π.Α., οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ δεκαέξι εκατομμύρια άτομα, που πάσχουν από κατάθλιψη, κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρδιοπάθεια.

Οι καρδιακές παθήσεις, είναι η κύρια θανάτου στις Η. Π. Α. σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας, σκοτώνοντας περισσότερους από 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Επίσης, περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανοί που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τη σχέση μεταξύ της καρδιαγγειακής νόσου και της κατάθλιψης προσπαθεί να αναλύσει σε βάθος, ερευνήτρια, στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington. Η Jody Greaney, βοηθός καθηγήτρια κινησιολογίας στο UTA,  για να «συνδέσει» τις δύο νόσους και την αλληλεπίδρασή τους, διεξάγει μελέτη η οποία χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Σύμφωνα με τη Jody Greaney, οι ενήλικες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπρόσθετα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια στο μέλλον, αλλά να την εμφανίσουν και σε πολύ νεαρότερη ηλικία, σε σύγκριση με έναν ενήλικα που δεν έχει ιστορικό κατάθλιψης.

«Γίνονται πολλές προσπάθειες να κατανοήσουμε τη σύνδεση, των από τις πρώτες αιτίες θανάτου ή και αναπηρίας δύο, κατά  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρει ο κ. Νίκος Γκούβας, Ψυχίατρος  (CEO Melapus), προσθέτοντας:

«Σίγουρα, πολλές Καρδιαγγειακές διαταραχές που προκύπτουν, έχουν να κάνουν πολύ συχνά με την άρνηση, ή αδυναμία τήρησης υγιεινής διατροφής και συμπεριφοράς, αλλά υπάρχουν και στοιχεία πως η συνοσηρότητα και των δύο,  είναι πολύ συχνή,  με τα Καρδιολογικά προβλήματα να είναι συνήθως τα πρωτοπαθή, χωρίς όμως να αποκλείουμε το αντίθετο.

Είναι πάντως ελπιδοφόρο, πως με τη χρήση της τεχνολογίας μπορούμε πλέον να ελπίζουμε στην εξεύρεση  λύσεων, όπως wearables με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, που μπορούν να κάνουν διάγνωση αλλά και να βρεθούν προγνωστικά μοντέλα, που θα μειώσουν αισθητά τα υψηλά ποσοστά επιπολασμού αλλά και θνησιμότητας και των δύο αυτών διαταραχών», καταλήγει ο ψυχίατρος κ. Νίκος Γκούβας

 Επίδραση της Κατάθλιψης στον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Greaney, χρησιμοποιεί το βραβείο NIH αξίας 248.000 δολαρίων, για να μελετήσει την επίδραση της κατάθλιψης στον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου στην αρτηριακή πίεση,  και πώς μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιζήμιες αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα ενός ατόμου.

Όπως λέει, ελπίζει ότι τα ευρήματα από αυτές τις μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών στρατηγικών για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε ενήλικες με κατάθλιψη.

Η Greaney ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αυτής της διφασικής επιδότησης στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας ως μεταδιδακτορική συνεργάτης.

Βασιζόμενη σε μια σειρά μελετών με μοντέλα τρωκτικών που ήταν σε φάση κατάθλιψης, σε πρώτη φάση επιχείρησε να μεταφράσει αυτά τα ευρήματα από τα προκλινικά μοντέλα τρωκτικών στην ανθρώπινη εκδήλωση της νόσου.

Στη συνέχεια εξέτασε τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τους ειδικούς μηχανισμούς που τους αναγκάζουν να λειτουργούν ανεπαρκώς,  σε άλλους υγιείς νέους ενήλικες με κατάθλιψη. Σε δεύτερη φάση διερεύνησε τους ίδιους αυτούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: www.Melapus.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEnergean: Με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα οι γεωτρήσεις
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ