Αρχική Ενέργεια Ψηλά στην ατζέντα τα Ενεργειακά για το NATO

Ψηλά στην ατζέντα τα Ενεργειακά για το NATO

0
NATO
Διαφήμιση
Ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ βρίσκονται τα Ενεργειακά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χώρες μέλη του που δεσπόζουν στη ΝΑ πτέρυγά του, Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής που διατηρούν στενές σχέσεις μαζί του, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στόχος η ενεργειακή ασφάλεια
Συγκεκριμένα στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Οργανισμού για το 2018, ξεχωρίζει ενότητα η αφιερωμένη στην «Ενεργειακή ασφάλεια», ενδεικτική και των ανταγωνισμών που φουντώνουν για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαύλων, όσο και των κινήσεων που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συνεχή και αυξανόμενη συγκέντρωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, την προσπάθεια να στηθούν σχήματα ευρωατλαντικής σταθερότητας και να δρομολογηθούν διευθετήσεις στην περιοχή, π.χ. στο Κυπριακό,

Γράφει, συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ: «Η Ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία των κοινωνιών καθώς και για τον στρατό. Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με συμμάχους και έθνη εταίρους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάπτυξη της δικής του ικανότητας να στηρίζει την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών».

Κομμάτι των ασκήσεων 

Εξ ου και «το 2018, οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κάλυψαν πολλές διαστάσεις Ενέργειας και ασφάλειας. Για παράδειγμα, σενάρια συνδεόμενα με την Ενέργεια ενσωματώθηκαν στις σημαντικότερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, παρέχοντας στους πολιτικούς και στρατιωτικούς φορείς λήψης αποφάσεων καλύτερη εκτίμηση της σημασίας του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού σε κρίσεις και συγκρούσεις».

Η έκθεση καταγράφει ακόμη πως «τον Μάρτη, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συζήτησε τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια με εμπειρογνώμονες στον τομέα της Ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ», αλλά και ότι «το ΝΑΤΟ διοργάνωσε, συνδιοργάνωσε και υποστήριξε εκδηλώσεις και μαθήματα κατάρτισης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αυτές περιελάμβαναν το τέταρτο ετήσιο πρόγραμμα στρατηγικής ενημέρωσης για την ενεργειακή ασφάλεια στη Σχολή του ΝΑΤΟ στο Oberammergau της Γερμανίας, ένα μάθημα σχετικά με την Προστασία Κρίσιμων Υποδομών Ενέργειας στο NATO-Istanbul Cooperation Initiative Regional Centre στο Κουβέιτ και ένα συνέδριο και έκθεση με τίτλο “Καινοτόμες Ενεργειακές Λύσεις για Στρατιωτικές Εφαρμογές” στο NATO Energy Security Centre of Excellence στο Βίλνιους της Λιθουανίας».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοριακός Μηχανισμός Αναγέννησης σε σκουλήκια
Επόμενο άρθροWIND: ταχύτητες Ιντερνέτ έως 1 Gbps και στη Λάρισα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ