Αρχική Επιστήμη Μοριακός Μηχανισμός Αναγέννησης σε σκουλήκια

Μοριακός Μηχανισμός Αναγέννησης σε σκουλήκια

0
dna 694798 960 720
Διαφήμιση

Μοριακός Μηχανισμός Αναγέννησης Μεταγραφικός παράγοντας σηματοδοτεί τη διαδικασία της Έναρξης της Αναγέννησης ολόκληρου του Σώματος σε σκουλήκια.

Ορισμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων μερικών ειδών σκουληκιών, μπορούν να αναγεννήσουν ολόκληρο το σώμα τους και να αντικαταστήσουν σχεδόν οποιοδήποτε τύπο κυττάρων που λείπει ύστερα από τραυματισμό. Σε αυτά τα είδη συμπεριλαμβάνεται το είδος Hofstenia miamia, ένα είδος σκουληκιού που ανήκει στους πλατυέλμινθες και ζει στις ακτές της Καραϊβικής και άλλα ζεστά νερά.

dna 163466 960 720

Το είδος αυτό έχει εντυπωσιακές δυνατότητες αναγέννησης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας αναγέννησης οποιουδήποτε τμήματος του σώματος μέσα σε λίγες ημέρες από τον ακρωτηριασμό. Διεθνής επιστημονική ομάδα διερεύνησε* τα μοριακά σήματα που χρησιμοποιούνται για τον συντονισμό της αναγέννησης.

Προς τούτο προσδιόρισε την αλληλουχία όλου του DNA, συναρμολόγησε το γονιδίωμα του είδους, προσδιόρισε τα είδη RNA και την προσβασιμότητα της χρωματίνης κατά τη μεταγραφή. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, διαπίστωσε ότι η πρώιμη απόκριση ανάπτυξης ελλείποντος οργάνου οφείλεται στο γονίδιο Egr που κωδικοποιεί έναν πρώιμο μεταγραφικό παράγοντα υπεύθυνο για την ρύθμιση/διέγερση/σηματοδότηση της μοριακής απόκρισης αναγέννησης ελλείποντος οργάνου μετά από τραυματισμό. Αυτό σημαίνει ότι το είδος H. miamia μπορεί να αποτελέσει πρότυπο σύστημα για τη μελέτη του εντυπωσιακού φαινομένου της αναγέννησης.

Από τον Ομότιμο Καθηγητή Γενετικής  Α.Π.Θ. Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη

 

*Βιβλιογραφία. Michael Alonge, Michael C. Schatz. A master regulator of regeneration. Science 363: 1152-1153, 15/3/201. Ελεύθερα προσβάσιμη.

Διαφήμιση