Αρχική Ενέργεια Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Προχωρά ο ενεργειακός μετασχηματισμός της χώρας

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Προχωρά ο ενεργειακός μετασχηματισμός της χώρας

0
Γιώργος Σταθάκης
Διαφήμιση

Στην έως σήμερα πορεία του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας αλλά και τους μελλοντικούς στόχους στον ενεργειακό τομέα αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες στο 1ο Συνέδριο Ενέργειας της Ναυτεμπορικής με θέμα «Αλλαγή “τάσης” στην ενέργεια».

Η κλιματική αλλαγή, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και η ασφάλεια εφοδιασμού αποτελούν τις βάσεις του εθνικού σχεδιασμού. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης ο σχεδιασμός υλοποιείται τα τελευταία χρόνια με κατεύθυνση: α) τη ριζική μεταβολή του ενεργειακού μίγματος υπέρ των ΑΠΕ με μερίδιο στο 32% της ηλεκτροπαραγωγής και της τελικής κατανάλωσης, β) τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη γ) τη χρήση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικού παράγοντα στη μεταβατική περίοδο δ) την εξοικονόμηση ενέργειας στο 32%.

ΑΠΕ

ΑΠΕ

Ως προς τις ΑΠΕ, ο ΥΠΕΝ σημείωσε ότι έχουμε εισέλθει στις διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει πολύ χαμηλότερες τιμές κι αυτό δείχνει ότι σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα οι ΑΠΕ εκτός από περιβαλλοντικό όφελος έχουν και οικονομικό.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των αγορών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, καθώς και στις περιφερειακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που υλοποιούντα με βάση το μοντέλο-στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε, υπάρχουν πλέον διακριτές αγορές, καθώς ο τρόπος που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση για να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας είναι εντελώς διαφορετικός τρόπος από αυτόν των προκατόχων της. Σε αυτό το σημείο ο ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των υποδομών σε δημόσιο έλεγχο.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης μίλησε για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στο εσωτερικό, οι οποίες πραγματοποιούνται παράλληλα με την πληθώρα των έργων περιφερειακής διασύνδεσης της χώρας. Οι διασυνδέσεις που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη επιταχύνονται, με προοπτική να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2022.

Ως προς την ενεργειακή ασφάλεια, ο ΥΠΕΝ έκανε λόγο για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, με μια σειρά έργων που αναπτύσσονται, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο TAP, αλλά και ο μελλοντικός αγωγός που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη καλών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και συνολικά στην εμβάθυνση της βαλκανικής συνεννόησης.

υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι, μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο, επιταχύνονται οι συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση, καθώς έχουν προχωρήσει πέντε εξ αυτών και άλλες δύο –σε Ιόνιο και Κρήτη– αναμένεται να υπογραφούν εντός του έτους.

Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η αυστηρότερη, Αναφέρθηκε δε στον πρόσφατο νόμο που πέρασε από τη Βουλή, ο οποίος θεσμοθετεί μεταξύ άλλων την απαγόρευση του fracking, καθώς και τα Παρατηρητήρια Υδρογονανθράκων, τα οποία διασφαλίζουν τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υδρογονανθράκων.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν νέο πόλο ανάπτυξης, παραγωγής, στο πλαίσιο της συνεργασίας με όλες τις χώρες», ανέφερε ο κ. Σταθάκης, κάνοντας μνεία στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στη ΝΑ Μεσόγειο» και τις από κοινού πρωτοβουλίες με τις χώρες της περιοχής στην κατεύθυνση της ενισχυμένης συνεργασίας, με αποκορύφωμα τις συζητήσεις για τον αγωγό East Med.

Κλείνοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως «με το σύνολο των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα προχωράει σε ένα καθαρό πεδίο πλέον μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα, όπου θα αναπτυχθούν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, της τάξης των 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2030».

Ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι διαμορφώνονται οι καταλληλότερες συνθήκες, προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, και ταυτόχρονα «να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα».

 

Διαφήμιση