Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις #BirthStrike: Αναπαραγωγική Αποχή υπέρ της κλιματικής αλλαγής

#BirthStrike: Αναπαραγωγική Αποχή υπέρ της κλιματικής αλλαγής

0
pregnant 422982 960 720
Διαφήμιση

«Πως είναι δυνατόν να υποβάλλεις έναν ακόμα άνθρωπο στην διαδικασία να ζήσει σ’ έναν κόσμο που καταστρέφεται;» αναρωτιέται η Blythe Pepino ακτιβίστρια που πρωτοσταστεί στον αγώνα του #BirthStrike μία καινούρια φιλοσοφία που υιοθετούν γυναίκες ως απόρροια της ανησυχίας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η λεγόμενη «αναπαραγωγική αποχή» αποτελεί ένα νέο κίνημα το οποίο όντας ακόμα «φρέσκο» δεν αριθμεί παρά μόνο μερικές εκατοντάδες γυναίκες που το υποστηρίζουν. Παρά τα επίσημα όμως μέλη, δεν είναι καθόλου παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι οι συγκεκριμένες απόψεις περί διαιώνισης του είδους μας δενείναι και εντελώς παράλογες, ειδίως όταν καθημερινά βλέπουμε τον πλανήτη μας να φθείρεται από τα δικά μας λάθη. Συνεπώς και ανεπίσημα, οι άνθρωποι που επιλέγουν να «απέχουν» από την αναπαραγωγή, έχουν αρκετά και λογικά επιχειρήματα σχετικά με την επιλογή αυτή.

aerial 193361 960 720

Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν παιδιά, διαλέγουν την αποχή από την αναπαραγωγή έως ότου τουλάχιστον να δοθεί μία άμεση, δραστική και ικανοποιητική λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία διαρκώς φαίνεται να επιδεινώνονται. Οι περισσότερες γυναίκες μέλη του #BirthStrike θα ήθελαν πραγματικά να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, η πραγματικότητα όμως στερείται από πολλές, αδυνατώντας να δημιουργήσει την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται ο άνθρωπος για να αναπαραχθεί. Οι ίδιες θεωρούν την μητρότητα κάπως απερίσκεπτη επιλογή, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τα ζητήματα της φύσης.

Παράλληλα, όλες οι #BirthStrikers  θεωρούν ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στην ρύπανση του πλανήτη, και συνειδητά επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά προκειμένου να αναλάβουν δράση στον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα το οποίο αποτελεί κυρίως ανθρώπινη ευθύνη.

pregnant woman 1130612 960 720

Ωστόσο, το #BirthStrike μπορεί να συνδέεται άρρηκτα με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των γυναικών, αλλά και η επιλογή να μην δημιουργήσουμε απογόνους, εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό ταμπού για τις κοινωνίες που ζούμε. Με το κίνημα αυτό ίσως ανοίγονται νέες προοπτικές, προκειμένου η αναπαραγωγή του ανθρώπου να μην συνεχίσει να αποτελεί αυτοσκοπό ή και κάτι δεδομένο για κάθε άνθρωπο, τοποθετώντας τα πατριαρχικά μοντέλα σε αμφισβήτηση και επιλέγοντας με περισσότερη υπευθυνότητα την δημιουργία οικογένειας και όχι με βάση τα κοινωνικά πρότυπα, τα οποία σε έναν πλανήτη που κινδυνεύει είναι αμφίβολο αν μπορούν να θεωρηθούν ορθά.

Με αφορμή την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τον υπερπληθυσμό, οι άνθρωποι έχοντας πλέον δεκάδες πράγματα στα οποία μπορούν να αφιερώσουν την ζωή τους, ίσως βρίσκουν πάτημα να μιλήσουν ανοιχτά για ένα πολύ λεπτό ζήτημα όπως αυτό της μητρότητας και της οικογένειας. Όταν μάλιστα η τελευταία αποτελεί έναν θεσμό που κι ο ίδιος αντιμετωπίζει μιας μορφής κρίση, μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένες απόψεις και να δεχτούμε ότι μπορεί όλοι να είμαστε εξίσου άνθρωποι αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι και συνεπώς δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για οικογένεια, έτσι ώστε να διαπραγματευτούμε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα τα προβλήματα που πλήττουν τη φύση και την κοινωνία μας;

ΠΗΓΗ: Foxnews.com

Διαφήμιση