Αρχική Ενέργεια ΑΘΗΝΑ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Συναντίληψη ενόψει τριμερούς

ΑΘΗΝΑ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Συναντίληψη ενόψει τριμερούς

0
Greece Cyprus and Israel e1454060661697
Διαφήμιση

Την «συναντίληψη» Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω σε ζητήματα στρατηγικής φύσης όπως ο άξονας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, επεσήμανε ο ο Γ. Κατρούγκαλος, από τη Λευκωσία που επισκέπτεται, μετά και την συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη.

Τόνισε ότι με τον Κύπριο ΥΠΕΞ συζήτησαν μεταξύ άλλων «τις άλλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν στο άμεσο παρελθόν ενεργοποιήσει. Τα τριμερή αυτά σχήματα συνεργασίας, τα οποία φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε και με την παρουσία και άλλων ισχυρών δυνάμεων, είναι ακριβώς ένα απτό δείγμα της αναβάθμισης της διπλωματικής ισχύος και της Ελλάδας και της Κύπρου».

Κι όλα αυτά, καθόσον όπως είπε, «θωρακίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά μας στην περιοχή, όχι μόνο στο επίπεδο της προάσπισης των οικονομικών μας συμφερόντων, κατεξοχήν της προάσπισης των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών μας συμφερόντων».

ΕΛΛΑΔΑ ΗΠΑ

Μια σαφής παραπομπή στην τριμερή, αύριο, συνάντηση Κορυφής στην Ιερουσαλήμ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο.  

Αλλωστε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους ειδικά για τη τριμερή, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε πως «έχουμε μία σημαντική πρόοδο ως προς την ενίσχυση της διπλωματικής ισχύος και της θέσης των δύο χωρών (σ.σ. Ελλάδας και Κύπρου) από την ανάπτυξη αυτών των τριμερών σχέσεων συνεργασίας. Και ο συνάδελφός μου είχε σημαντικές, ποιοτικά πολύ διαφορετικές και ανώτερες από το παρελθόν, συζητήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους μας στην Ουάσινγκτων την προηγούμενη χρονιά, και εγώ είχα την τύχη να συμμετέχω στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου της Ελλάδας με τις ΗΠΑ».

Πυλώνες δημοκρατίας – εξαγωγείς σταθερότητας

«Αυτό που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών είναι», συνέχισε, «ότι δεν είμαστε μόνο χώρες πυλώνες δημοκρατίας και σταθερότητας, είμαστε και εξαγωγείς σταθερότητας, σε ένα τρίγωνο αστάθειας που η μία του κορυφή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, η άλλη είναι στην Λιβύη και η τρίτη βέβαια είναι ψηλά στην Ουκρανία. Η Ελληνική Δημοκρατία, όπως βέβαια και η Κυπριακή, θέλει επομένως να συμβάλλει στην σταθεροποίηση της περιοχής.

Η οικονομική διπλωματία την οποία ασκούμε είναι στην υπηρεσία αυτού του ευρύτερου γεωστρατηγικού σκοπού και η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τριμερή αυτή συνάντηση αποτελεί ταυτόχρονα μία επιβεβαίωση αυτού του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και ταυτόχρονα μία εγγύηση ότι η αξιοποίηση, βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πόρους που δικαιούται να αντλεί από την ΑΟΖ της, θα γίνει σεβαστή, γιατί αυτό επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο».

Αποστολάκης

Ο υπουργός Αμυνας

Σε ανάλογο πνεύμα, στην Αθήνα, κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα που εκπέμπει η  τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με την συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Ευ. Αποστολάκης δήλωνε χθες: «η συνάντηση είναι εξαιρετικής σημασίας μόνο και μόνο επειδή περνάει ένα σοβαρό μήνυμα ότι με τις ευλογίες των ΗΠΑ η τριμερής ή η τετραμερής σχέση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα θέματα της ενέργειας.»

Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών όσο πιο ενεργές καθορίζουν και τις εν δυνάμει συμμαχίες. Αν υπάρξει κοινό συμφέρον θα υπάρξει και κοινή αντιμετώπιση. Και απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει».

 

Διαφήμιση