Αρχική Ευζωία ΕΣΗΕΑ: “Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μία ακόμα επέτειος”

ΕΣΗΕΑ: “Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μία ακόμα επέτειος”

0
chance 3335805 960 720
Διαφήμιση

Η ΕΣΗΕΑ όπως και πολλοί άλλοι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς δείχνουν τον δρόμο, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να αποτελέσει αφορμή ώστε να εξαλειφθεί κάθε είδους διάκριση, αδικία και έγκλημα κατά των γυναικών.

Ακριβώς έναν αιώνα και μία δεκαετία από την πρώτη «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 1909 στην Νέα Υόρκη, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής, ύστερα από πρόταση της Τερέζα Μαλκιέλ, όλα δείχνουν να έχουν αλλάξει σχετικά με το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, κι όμως τα εμπόδια και οι προκαταλήψεις καλά κρατούν.

Με κόπους ετών και ιστορικές διαμαρτυρίες, η γυναίκα κατάφερε να κατακτήσει αναρίθμητα δικαιώματα που ακόμα και σήμερα οι «παλιές» γυναίκες, ειδικά στην Ελλάδα, αδυνατούν να πιστέψουν. Κατάφεραν όμως πράγματι να σταθούν και να κοιτάξουν ευθεία στα μάτια το άλλο φύλο, ή μήπως φαινομενικά επήλθε μια κάποια αλλαγή χωρίς αυτό να έχει εντρυφήσει βαθειά μέσα στις ρίζες της εξελιγμένης κοινωνίας, που ακόμα συντηρεί απαρχαιωμένες αντιλήψεις και σεξιστικές συμπεριφορές.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη – μέρα-σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια-αποκτάει επιτέλους και διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα νέα χαρακτηριστικά. Μόλις πρόσφατα ένα ακόμη θύμα, η 32χρονη στην Κρήτη, προστέθηκε στη μακρά λίστα ανθρωποκτονιών στη χώρα μας. Ο βιασμός και η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη ξεσήκωσε αντιδράσεις και προκάλεσε έντονες συζητήσεις εντός του κλάδου για το ρόλο των ΜΜΕ στην προβολή παρόμοιων γεγονότων, με ακραία φαινόμενα σεξιστικής αντιμετώπισης των γυναικών μέσω σχολιασμού, που μετατρέπουν το θύμα σε θύτη.

student 849822 960 720

Οι διακρίσεις κατά των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον

Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ οι γυναίκες αποτελούν κατά κύριο λόγο τη στρατιά των ελαστικά, κακώς αμειβόμενων και ανασφάλιστων εργαζομένων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της (όπως αυτή του δικαστηρίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων) εντείνει συνεχώς τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Αλλά και σ’ αυτό το απαράδεκτο τοπίο στην ΕΕ, η Ελλάδα πρωτοστατεί αρνητικά:

  • Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ο «Δείκτης Ισότητας των Φύλων», που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών. Σύμφωνα με αυτόν, ο μέσος όρος των κρατών – μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 66,2, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει μόλις 50 βαθμούς και να κατατάσσεται στην χαμηλότερη βαθμίδα ισότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά ανδρών/γυναικών στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των σεξιστικών επιθέσεων διεθνώς αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, επιβαρύνονται, όμως, πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι. Σε αυτή την εικόνα προστίθενται επιπλέον στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, δομές υγείας και παιδείας) ως δραματική συνέπεια της επέλασης των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις.
people 2591662 960 720
“Οι άντρες με ποιότητα σέβονται την γυναικεία ισότητα”

8 Μαρτίου 2019: Η ΕΣΗΕΑ κατά των διακρίσεων

Η ΕΣΗΕΑ, ως αναπόσπαστο μέρος του εργατικού κινήματος, που αγωνίζεται για προσλήψεις, αυξήσεις, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους αποφασίζει τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για τις 8 του Μάρτη :

–       Με δίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 13:00. Καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 14:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

–       Στηρίζει τις πρωτοβουλίες ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και καλεί και στις 6μ.μ. σε συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος

–       Καλεί τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους επικεφαλής μέλη της να πρωτοστατήσουν στην προβολή των αγώνων των γυναικών με ειδικά αφιερώματα σε ειδήσεις και εκπομπές.

Διαφήμιση