Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Βαλκανική συμμαχία για τους υγροβιότοπους

Βαλκανική συμμαχία για τους υγροβιότοπους

0
υγροβιότοπους
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται το διασυνοριακό πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου (WetMainAreas – INTERREG BalkanMed), τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου συζητήθηκαν σε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων βαλκανικών χωρών.

Στο συγκεκριμένο διασυνοριακό πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος της κατασκευής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Βουλγαρία που είναι συντονιστής του έργου, τα Σκόπια και η Αλβανία.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην καταγραφή υγροτόπων που διαπερνούν τα εθνικά σύνορα και που βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών (Natura), οι οποίες μαζί με τις προστατευόμενες θα σχηματίσουν έναν ενιαίο χάρτη.

dimaras valkaniko programma ygrotopoi wetmainareas

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία στην πολιτική ηγεσία των χωρών, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα και οι πολιτικές εκείνες για την προστασία ή και αποκατάσταση των υγροτόπων.

Εκ μέρους της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ, καταρτίζει λεπτομερή απογραφικό κατάλογο με φυσικούς και τεχνητούς υγροτόπους.

 

Διαφήμιση