Αρχική Ενέργεια Αν. Μεσόγειος: Με «άρωμα» πετρελαίου από Βορρά μέχρι Νότο

Αν. Μεσόγειος: Με «άρωμα» πετρελαίου από Βορρά μέχρι Νότο

0
αποθέματα φυσικού αερίου
Διαφήμιση

«Αρωμα» πετρελαίου …ευωδιάζει από Βορρά μέχρι Νότο η Ανατολική Μεσόγειος, στις παρυφές των χωρικών υδάτων και της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ, γεμίζοντας αισιοδοξία για τις προοπτικές που υπάρχουν, μέσα από προσεκτικά βήματα και μακρόπνοο σχεδιασμό, η χώρα να καταστεί παραγωγός και πάροχος Ενέργειας, και διεθνής διαμετακομιστικός κόμβος.

Του Κώστα Κέντζου

Στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα – Ερτογάν

Σε δυο τελευταίες σημαντικότατες εξελίξεις, κατ’ αρχάς στη γειτονική Τουρκία, την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Ανατολικής Θράκης, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση TRT.

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αγκυρα, όπου, όπως φαίνεται, από την τουρκική πλευρά τέθηκαν όλα τα θέματα μεταξύ των οποίων και η Θράκη, με την τουρκική κυβέρνηση να επαναφέρει ζητήματα δικαιωμάτων της μουσουλμανικής εκεί μειονότητας, όπως το θέμα των Μουφτήδων κ.α., ενώ πολλά λέγονται και για συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών σχετικά με το πως θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση και διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση

Energean

Στην Τουρκία και το Βόρειο Αιγαίο

Σε κάθε περίπτωση, η αξία για την ελληνική πλευρά είναι ότι το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα, όπερ σημαίνει ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να υπάρχει και στην ελληνική πλευρά. Αλλωστε εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί η γεώτρηση του Πρίνου, με συνεχή και σταθερή παραγωγή εδώ και δεκαετίες, σε έμπρακτη απόδειξη του πλούτου της περιοχής.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ, «Μετά από έρευνες χρόνων στη Θράκη, είχαμε μία μικρή ανακάλυψη. Τη Δευτέρα ξεκινάμε να ερευνούμε την περιοχή και θα δώσουμε λεπτομέρειες από εκεί».

Πρόσθεσε ότι το κοίτασμα εντοπίστηκε στην περιοχή της Ραιδεστού, το σημερινό Τεκιρντάγ χτισμένο στις όχθες της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Καθώς του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε: «Μετά από χρόνια εντατικών ερευνών στη Θράκη, τώρα βρήκαμε κάτι. Και θα ενημερώσουμε τους πολίτες μας. Μακάρι να βρούμε ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα, επειδή είμαστε μια μεγάλη χώρα και η κατανάλωσή μας πολύ υψηλή. Αλλά ό,τι είναι, δεν πειράζει, ακόμη και μικρή ή μεσαία να είναι η ανακάλυψη, η οικονομία κερδίζει μία φορά…».

υδρογονανθράκων

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται και εκεί από πλευράς της Τουρκίας, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι είναι παράνομες οι αδειοδοτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες πετρελαίου στην περιοχή και η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα.

«Η Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές, που έχει λάβει σχετική εξουσιοδότηση. Τον περασμένο Οκτώβριο ξεκινήσαμε γεώτρηση σε βαθιά νερά. Στο τέλος του μήνα, το αργότερο στις αρχές του επόμενου θα πάρουμε και τα πρώτα αποτελέσματα από εκεί. Φυσικά είναι νωρίς ακόμη να πούμε το ο,τιδήποτε.

Κι όσο ο “Πορθητής” (σ.σ: το τουρκικό γεωτρύπανο) συνεχίζει φυσικά τις γεωτρήσεις, εμείς πέρυσι αγοράσαμε και δεύτερο γεωτρύπανο. Στις 20 Φεβρουαρίου θα εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Κι αυτό -θεωρώ- πάλι στη Μεσόγειο θα το στείλουμε, έτσι φαίνεται. Η πρώτη περιοχή δραστηριοποίησής του θα είναι η Μεσόγειος (σ.σ: οι αρχικοί σχεδιασμοί των Τούρκων είναι να κάνει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα). Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση γύρω στα μέσα του χρόνου και να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 2 γεωτρήσεις το χρόνο. Φυσικά οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μεγάλο ρίσκο, είναι πιο δύσκολο να γνωρίζεις από πριν το αποτέλεσμα σε σχέση με άλλους τομείς. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε, να μην ανησυχεί κανείς για αυτό», κατέληξε.

φυσικό αέριο

Στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ, εξελίξεις σημειώνονται και στην Κύπρο. Ειδικότερα, κατά αμερικανικές πηγές η ExxonMobil «χτύπησε» μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, συγκεκριμένα εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου κοντά στο κοίτασμα «Γλαύκος», όπου έχει ήδη εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την εντοπισθείσα ποσότητα εκμεταλλεύσιμη.

Δίνοντας κάποια επιμέρους, τεχνικά χαρακτηριστικά της γεώτρησης και των ευρημάτων της, προσθέτουν πως τα κοιτάσματα στο στόχο «Γλαύκο» είναι ασβεστολιθικής φύσεως. Εξηγούν, επίσης, πως εφόσον βρέθηκε πετρέλαιο, το τρυπάνι της Exxon Μobil έφτασε περίπου στα 6 χλμ βάθος, αφού η «δεξαμενή» φυσικού αερίου στον «Γλαύκο» υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε βάθος μεταξύ 4 και 5 χλμ

Διαφήμιση