Αρχική Ανακύκλωση Παγκόσμιο μοναδικό ρεκόρ στην ανακύκλωση πλαστικών

Παγκόσμιο μοναδικό ρεκόρ στην ανακύκλωση πλαστικών

0
ανακύκλωση
Διαφήμιση

Μετά από 48 χρόνια υλοποίησης ενός προγράμματος ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών μια περιοχή του πλανήτη κατάφερε να πετύχει το μοναδικό για τα παγκόσμια χρονικά ρεκόρ ανακύκλωσης που φτάνει το… 90% των πλαστικών μπουκαλιών και των κονσερβοποιημένων φαγητών!

Ο λόγος για την Όρεγκον, τη πολιτεία των ΗΠΑ, όπου η ανακύκλωση έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1971 με νόμο που προέβλεπε οι καταναλωτές να πληρώνουν λίγα περισσότερα χρήματα για τα κονσερβοποιημένα και εμφιαλωμένα ποτά και εν συνεχεία να παίρνουν τα χρήματα πίσω όταν τα επέστρεφαν στο κατάστημα.

Το 2017 αυξήθηκε το ποσοστό της επιβάρυνσης με αποτέλεσμα να υπάρξουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Μόνο αυτή η αλλαγή πιστώνεται με αυξανόμενα ποσοστά επιστροφής στο 82%, όταν ο μέσος όρος της χώρας κυμαίνεται γύρω στο 33%!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα μπουκάλια και τα μεταλλικά δοχεία από το 40% των αποβλήτων που πετόντουσαν, τώρα έχει μειωθεί στο 6% και το ποσοστό επιστροφής και ανακύκλωσης στο 90%!

Τον Ιανουάριο του 2018, η πολιτική επιστροφής φιαλών επεκτάθηκε για να περιλαμβάνει όλα τα δοχεία από πλαστικό, αλουμίνιο και γυάλινο ποτό όπως ενεργειακά ποτά, χυμό, καφέ, τσάι και άλλα.

Για τη διευκόλυνση δε των πολιτών έχουν δημιουργηθεί αυτοματοποιημένα μηχανήματα όπου δέχονται τους διάφορους τύπους υλικών, διαβάζοντας τον γραμμωτό κώδικα και τηρούν ηλεκτρονική καταγραφή της τιμής επιστροφής. Στη συνέχεια, η εκτυπωμένη απόδειξη παραδίδεται σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης και το ανταλλάσσει με μετρητά.

Πολλοί λιανοπωλητές στην πολιτεία έχουν συγκεντρώσει πόρους για να ξεκινήσουν ένα κεντρικό κέντρο επιστροφής φιαλών γνωστό ως BottleDrop. Αυτά τα κέντρα επιστροφής βρίσκονται μακριά από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέψουν τα δοχεία αντί να υποχρεούνται να τα πάνε στο κατάστημα όπου ψωνίζουν.

Του Ηλία Ντράλλου

 

Διαφήμιση