Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Ο «ευγενής γίγαντας» που τρώει φύκια…

Ο «ευγενής γίγαντας» που τρώει φύκια…

0
whale shark 1
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Ecological Monographs, οι φαλαινοκαρχαρίες, το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο, αν και φαίνεται πως είναι παμφάγα ζώα, ωστόσο, η διατροφή τους περιλαμβάνει πλαγκτόν, φύκια και άλγη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον βιολόγο του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Alex Wyatt, μελέτησε ελεύθερους αλλά και σε αιχμαλωσία καρχαρίες για να απομυθοποιήσει τις διατροφικές συνήθειες των αινιγματικών αυτών πλασμάτων.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως υπήρχαν φύκια στα στομάχια τους, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι δεν κατάπιναν απλώς τα φύκια αλλά είναι βασικό στοιχείο της διατροφής τους.

«Οι φαλαινοκαρχαρίες ένα πολύ χαρισματικά πλάσματα που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτούς», δήλωσε ο Wyatt στο National Geographic. «Είμαι πολύ πρόθυμος να συμβάλω στην κατανόηση του είδους αυτού», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον βιολόγο, είναι πολύ δύσκολο να μελετήσουν τους καρχαρίες αυτούς και τις διατροφικές συνήθειες τους γιατί είναι πλάσματα που αλλάζουν συνεχώς νερά.

Οι «ευγενείς γίγαντες», όπως χαρακτηρίζονται, δεν είναι τόσο γρήγοροι όσο οι άλλοι καρχαρίες, ωστόσο κολυμπούν γρηγορότερα από κάθε άνθρωπο. Έχουν μεγάλα και πλατιά κεφάλια, ενώ το σκούρο μπλε σώμα τους είναι καλυμμένο από βούλες και λειτουργεί ως υποβρύχιο καμουφλάζ.

Ο φαλαινοκαρχαρίας προτιμά τα θερμά νερά και συχνά συναντάται στα νερά της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων, του Μεξικού ακόμη και στο Κατάρ.

Θεωρείται από τη IUCN, (Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης), ως ευάλωτο είδος και ο αριθμός των φαλαινοκαρχαριών είναι άγνωστος.

Πηγές: CNN, wikipedia

Διαφήμιση