Νέο κύμα εγκαταστάσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων παρατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Σχεδόν 3.000 μεγαβάτ είναι η ισχύς των νέων εγκαταστάσεων που κατατέθηκαν προς έγκριση στη ΡΑΕ από μεγάλες εταιρείες του χώρου, ενώ την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης απευθύνει νέα πρόσκληση στους επενδυτές, παρουσιάζοντας το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο την ενίσχυση των ΑΠΕ.
Τα ΕΛΠΕ, η «Motor Oil», η ΤΕΡΝΑ, η «Ρόκας», η «Siemens» είναι μερικοί από τους ντόπιους και ξένους ομίλους που έχουν καταθέσει αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα και Στερεά, ενώ και η ΔΕΗ ΑΕ μέσω της θυγατρικής της, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», κάνει «μπάσιμο» στο χώρο, σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό πλάνο που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρός της.
Άνω των 30 δισ. ευρώ στην δεκαετία
Ο υπουργός Γ. Σταθάκης, μιλώντας πρόσφατα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ) είπε ότι αναμένονται επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να καλυφθούν οι στόχοι που απορρέουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της «πράσινης» ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή Ενέργειας να φτάσει στο 56% το 2030, σχεδόν δηλαδή διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με σήμερα, και αντίστοιχα να μειωθεί στο μισό η χρήση του λιγνίτη, στο 17% περίπου, από 33% που είναι σήμερα, ενώ ανάλογη αύξηση προβλέπεται στη χρήση φυσικού αερίου, κυρίως στον τομέα της θέρμανσης.
Οι μεσοσταθμικές τιμές
Καθώς σε όλα αυτά υπάρχει πάντα και η οικονομική πτυχή, πρέπει να καταγράψουμε και ότι η μεσοσταθμική τιμή της ΜWh που παράγεται από αιολική ενέργεια, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά στα 96,6 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκε στα 289,88 ευρώ/MWh.
Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους, αναφέρουμε ότι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών «ΝΟΜΕ» (η ηλεκτρική ενέργεια που δημοπρατείται από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς) κινήθηκε πέρυσι μεταξύ 41 και 54 ευρώ/MWh, ενώ οι αρχικές δημοπρασίες των προηγούμενων ετών ξεκινούσαν από τα 32 ευρώ.
Με βάση λοιπόν τις παραπάνω τιμές, στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο επιδοτούνται οι όμιλοι του χώρου, εισέρρευσαν πέρυσι συνολικά 1,857 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,747 δισ. πιστώθηκαν στους ομίλους. Μεταξύ των εισροών ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ είναι και το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, συνολικού ύψους 576,75 εκατ., χρήματα που κατέβαλαν άμεσα οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και άλλες χρεώσεις που έμμεσα περνούν στην κατανάλωση, όπως το «τέλος λιγνίτη» (26,63 εκατ. ή η «χρέωση προμηθευτών» (220,77 εκατ.).
Για τις ενεργοβόρες
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διέθεσε ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος ύψους 110 εκατ. ευρώ από τον παραπάνω λογαριασμό για τις ανάγκες μείωσης του ενεργειακού κόστους των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανικών ομίλων, ως πρώτη δόση του συνολικότερου πακέτου στήριξης που ετοιμάζει για τις τέτοιες βιομηχανίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Γ. Σταθάκη, σύμφωνα με σχετικές πηγές, η πολιτική ηγεσία εξέφρασε στήριξη στο αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του ενεργειακού κόστους και δεσμεύτηκε για συνεργασία τόσο για τη διαπραγμάτευση υπογραφής νέων συμβάσεων με τη ΔΕΗ ΑΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων που άπτονται ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων, όπως η επέκταση του μέτρου της διακοψιμότητας και όχι μόνο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Σημειωτέον, και η ΕΕ δεν στέκεται αρνητικά απέναντι στις τέτοιες κρατικές ενισχύσεις που αφορούν ομίλους με έντονα παραγωγική, άρα και ενεργοβόρα, δραστηριότητα. Κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη έγκριση που έδωσε για τη μείωση τελών στήριξης των ΑΠΕ από τις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη και σύμφωνα με αυτήν η Επιτροπή «σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ενέκρινε σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας μειώσεις των προσαυξήσεων που χρηματοδοτούν τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης».
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της Ενέργειας «επιτρέπουν μειώσεις των προσαυξήσεων που επιβάλλονται σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο και οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι διατάξεις αυτές δίνουν στα κράτη – μέλη τη δυνατότητα να στηρίζουν την παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών τους».