Αρχική Περιβάλλον «Νέα Αστική Ατζέντα» του ΟΗΕ στην Ελλάδα

«Νέα Αστική Ατζέντα» του ΟΗΕ στην Ελλάδα

0
habitat νέα αστική ατζεντα ΟΗΕ
Διαφήμιση

Κατά τον αιώνα που διανύουμε, είναι δεδομένο ότι η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικά κέντρα. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 54,5 % του πληθυσμού ζει ήδη σε αστικές περιοχές.

Η Διάσκεψη του HABITAT III στο Κίτο (Quito), πρωτεύουσα του Ισημερινού (Equador), είναι η πρώτη Διάσκεψη HABITAT που διοργανώθηκε σε μια ιστορική καμπή κατά την οποία η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αστική.

Το γεγονός αυτό κατέστησε τη Διάσκεψη του HABITAT III ακόμη πιο επιτακτική, τόσο στην κλίμακα της παγκόσμιας διακυβέρνησης όσο και στην εθνική.

Αστική Ατζέντα

Η Διάσκεψη του HABITAT III είχε ως αποστολή (στόχο) την υιοθέτηση μιας Νέας Αστικής Ατζέντας (ΝΑΑ), ένα κείμενο που θα θέσει παγκόσμιες προδιαγραφές με γνώμονα την επίτευξη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, επανεξετάζοντας τον τρόπο που κτίζουμε, διαχειριζόμαστε τις πόλεις και ζούμε σε αυτές, μέσω του σχεδιασμού συνεργασιών με όλους τους αρμόδιους εταίρους, τους εμπλεκομένους, τους αστικούς φορείς σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, στη σύνδεση των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ με τη ριζική αναβάθμιση της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις, αναφέρθηκαν  ο  Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας της «Οργάνωση Γη» και η Μαρία Βασιλάκου, αντιδήμαρχος Βιέννης και στέλεχος των Πράσινων της Αυστρίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα η «Νέα Αστική Ατζέντα» του Habitat III του ΟΗΕ.

kokkalis 2

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων με την παρουσία πλήθους στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κάτω από την αιγίδα της οποίας οργανώθηκε η εκδήλωση.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των αυτοδιοικητικών υποψηφίων και σχημάτων για τη «Νέα Αστική Ατζέντα», ενόψει των κρίσιμων αυτοδιοικητικών εκλογών, του ερχόμενου Μαΐου, καθώς και του τρόπου που πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μπορούν να ενσωματωθούν στα προγράμματά τους, ιδιαίτερα με την εφαρμογή «Κλεισθένη», όπου θα είναι απαραίτητη η μετεκλογική συνεργασία.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως η «Νέα Αστική Ατζέντα», όπως διαμορφώθηκε μετά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, πρόκειται για ένα κείμενο 180 θέσεων που συνυπέγραψαν 197 κράτη  το 2016 και αποτελεί ένα συναινετικό όραμα για πολίτες, δήμους και κράτη. «Αξιοποιεί την ικανότητα των πόλεων να απορροφούν πιο γρήγορα τις τεκτονικές αλλαγές δημιουργώντας μια εργαλειοθήκη από πολιτικές, δράσεις και πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αειφορίας και της βιωσιμότητας των πόλεων, με ορίζοντα το 2030, όπως τίθεται και από τους Παγκόσμιους Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ», τόνισε ο κ. Κόκκαλης αναφερόμενος στη σημασία της υιοθέτησης της Νέας Αστικής Ατζέντας από την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα.

kokkalis moralis

Και συμπλήρωσε: «Η «Νέα Αστική Ατζέντα» καθορίζει πρότυπα και αρχές για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την ανάπτυξη, τη διαχείριση και τη βελτίωση των αστικών περιοχών στους πέντε κύριους άξονες υλοποίησής της: πολιτικές και νομοθεσία για το αστικό περιβάλλον, πολεοδομία και αστικό σχεδιασμό, τοπική οικονομία και δημοτική χρηματοδότηση, τοπική εφαρμογή».

Η κ. Βασιλάκου παρουσίασε τους στόχους της «Νέας Αστικής Ατζέντας» αναφέροντας πως αυτοί αποσκοπούν κυρίως στην εξάλειψη της φτώχειας, της ανισότητας και στον αστικό σχεδιασμό. Έφερε ως παράδειγμα την Βιέννη που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο πληθυσμός της κατά 25.000 άτομα τον χρόνο και κάνει επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής της Ατζέντας για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία της πόλης. «Η Ατζέντα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς οι συμμετοχικές δομές που το απαρτίζουν δημιουργούν αρχικά τις προϋποθέσεις για διάλογο αλλά και ιδέες που μπορούν με απλά μέσα να υλοποιηθούν», συμπλήρωσε η κ. Βασιλάκου.

ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μαρκοπουλιώτης στάθηκε στον παγκόσμιο αντίκτυπο της Νέας Αστικής Ατζέντας που στοχεύει και εξυπηρετεί την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που θα λειτουργεί σωστά και δίκαια για όλους. «Δεν πρόκειται για αριστερή ή δεξιά ιδεολογία αλλά για ένα κοινό όραμα», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο παλαιότερο ιατρικό χειρόγραφο του κόσμου
Επόμενο άρθροΞεχάστε τη γεύση του ελληνικού κρασιού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ