Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Ξεχάστε τη γεύση του ελληνικού κρασιού!

Ξεχάστε τη γεύση του ελληνικού κρασιού!

0
Greek 1
Διαφήμιση

Ως γνωστών κάθε ποικιλία κρασί έχει μια συγκεκριμένη γεύση που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με σπουδαιότερους την τοποθεσία και το κλίμα. Και δω η… κλιματική αλλαγή έρχεται να αλλάξει ακόμα και τα κρασιά που ξέραμε!

greek 2

Τα σταφύλια έχουν διαφορετική γεύση από περιοχή σε περιοχή και ακόμη και τα σταφύλια από το αμπελώνα διαφέρουν, ανάλογα με τον καιρό της κάθε εποχή. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δραματικά μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες έχουν τεράστιο και συγκεχυμένο αντίκτυπο στη βιομηχανία οίνου.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η μεταβλητότητα του κλίματος δεν επηρεάζουν μόνο τη γεύση, αλλά και την αναξιοπιστία των αμπελιών με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους αμπελουργούς. Οι επιστήμονες του κλίματος υποστηρίζουν ότι οι καλλιεργητές πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα προσαρμογής και να πειραματιστούν με λιγότερο γνωστές ποικιλίες σταφυλιών, αλλά αυτές οι λύσεις συνοδεύονται από κινδύνους και δαπάνες που συχνά είναι υπερβολικά δαπανηρά για τους αγρότες.

Robola

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξε δραστική αλλαγή στα σταφύλια που γενικά ευδοκιμούν σε δροσερά, εύκρατα κλίματα. Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, όπως οι ξηρασίες, οι καταιγίδες και το χαλάζι, μπορούν να καταστρέψουν τους αγρότες όλων των ειδών, αλλά τα σταφύλια είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευάλωτη καλλιέργεια.

Ακόμα και σε περιπτώσεις πιο λεπτών αλλαγών, η επίδραση στα ευαίσθητα σταφύλια είναι αισθητή. Η αλατότητα του εδάφους αλλάζει σε ορισμένες περιοχές λόγω της άνοδος της στάθμης της θάλασσας και πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν αυξημένα παράσιτα και ασθένειες.

Συνήθως, ο παγετός του χειμώνα εξουδετερώνει την προνύμφη του ζιζανίου, μειώνοντας τον πληθυσμό την άνοιξη, αλλά όταν οι θερμοκρασίες δεν μειώνονται πλέον κάτω από το αναγκαίο όριο και οι πληθυσμοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Greek 3

Κλιματική σύνδεση του κρασιού

Η βιομηχανία οίνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα λεπτά χαρακτηριστικά του κλίματος και του εδάφους. Στην πραγματικότητα, οι λάτρεις υποστηρίζουν ότι τα κρασιά κατασκευάζονται από τέσσερα συστατικά: τον καιρό, το έδαφος, την τοπογραφία και το σταφύλι.

Ο οίνος συχνά ορίζεται από το terroir του, μια λέξη που προέρχεται από τη λατινική λέξη terra, που σημαίνει γη.  Χρησιμοποιείται για να περιγράψει την “αίσθηση της θέσης” του κρασιού – με άλλα λόγια, το πολύ συγκεκριμένο μικροκλίμα και το έδαφος μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Για να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα με την οποία τα χαρακτηριστικά του εδάφους και της θερμοκρασίας επηρεάζουν το κρασί, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας αμπελώνας από μόνος του μπορεί να περιέχει πολλά διαφορετικά μικροκλίματα. Για παράδειγμα, η κλίση και ο προσανατολισμός μιας σειράς μπορεί να υπαγορεύουν πόσο ήλιο τα σταφύλια λαμβάνουν.

Ο καιρός επηρεάζει την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξύτητα και τανίνη. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τα σταφύλια είναι ώριμα και έτοιμα για συγκομιδή νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αν παραμείνει στο αμπέλι, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλκοόλ θα ανέλθει σε αποδεκτά (και νόστιμα) επίπεδα.

Δυστυχώς, η συγκομιδή των σταφυλιών νωρίτερα σημαίνει ότι χάνουν επίσης την πολυπλοκότητά τους και την ποιότητα στην οποία στηρίζονται οι επιτυχημένοι αμπελώνες και οι πελάτες τους.

Κλιματική και έξυπνη γεωργία για τους αμπελοκαλλιεργητές

Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τις πρακτικές της γεωργίας για την έξυπνη γεωργία στη γη τους. Ωστόσο, οι ευρείες αλλαγές και οι νέες τεχνολογίες παραμένουν ανέφικτες για ορισμένους καλλιεργητές.

Παραδείγματα μέτρων προσαρμογής περιλαμβάνουν την κάλυψη της καλλιέργειας και της άρδευσης για τη διατήρηση του εδάφους και του νερού, τα δίχτυα για την προστασία των αμπέλων από το χαλάζι και τον περιορισμό του ύψους των αμπέλων. Άλλοι αγρότες φυτεύουν στις πλαγιές με νότιο προσανατολισμό για να μειώσουν την έκθεση στον ήλιο, ενώ ορισμένοι γεωργοί μεταφέρουν τους αμπελώνες τους σε ψυχρότερα κλίματα και υψηλότερα υψόμετρα.

Οι ερευνητές προτείνουν τα λιγότερο γνωστά σταφύλια

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο πειραματισμός με λιγότερο γνωστές ποικιλίες σταφυλιών είναι μια λύση που πρέπει να επενδύσουν οι αγρότες. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η επίκουρη καθηγήτρια Elizabeth Wolkovich εξήγησε: “Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 ποικιλίες – και μερικές από αυτές είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις θερμότερες και έχουν υψηλότερη ανοχή στην ξηρασία από ό,τι οι 12 ποικιλίες που σήμερα αποτελούν πάνω από το 80% της αγοράς κρασιού σε πολλές χώρες. Θα πρέπει να μελετήσουμε και να εξερευνήσουμε αυτές τις ποικιλίες για να προετοιμαστούμε για την αλλαγή του κλίματος. “

Οι γεωργοί, ωστόσο, διστάζουν να πειραματιστούν, επειδή οι νέες ποικιλίες παρουσιάζουν κίνδυνο καθώς και αλλαγές στο εμπορικό σήμα τους. Στην Ευρώπη, μόνο τρεις ποικιλίες σταφυλιών μπορούν νόμιμα να χαρακτηριστούν ως σαμπάνια. Ως εκ τούτου, οι αγρότες της σαμπάνιας δεν ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν άλλες ποικιλίες, επειδή θα χάσουν το όνομά τους και το μερίδιό τους στην αγορά.

Η βιομηχανία οίνου βρίσκεται σε δύσκολη και κρίσιμη στιγμή. Οι παραγωγοί πρέπει να αποφασίσουν τώρα να κινδυνεύσουν να επενδύσουν γη και χρήματα σε νέες πρακτικές και στα αβέβαια σταφύλια ή να διακινδυνεύσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

wine

Πηγή: inhabitat

Διαφήμιση