Αρχική Καταστροφές Κρήτη: Ο στρατός ξεκίνησε την εγκατάσταση της γέφυρας Πλατανιά (video)

Κρήτη: Ο στρατός ξεκίνησε την εγκατάσταση της γέφυρας Πλατανιά (video)

0
platanias
Διαφήμιση

Στρατιωτικές γέφυρες (τύπου Belley) μετέφερε ο Στρατός στην Κρήτη προς πρόσκαιρη αποκατάσταση υλικών καταστροφών από την «Ωκεανίς».

Στον Πλατανιά και τις Βρύσες Κυδωνίας έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες τοποθετήσεις τους από τις Ειδικές Δυνάμεις Στρατού, ενώ άρχισε και η καταγραφή των ζημιών και η σύνταξη τεχνικών δελτίων για την αντιμετώπιση τους.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, άνδρες του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού που εδρεύει στο Λουτράκι και το 725 Τάγμα Μηχανικού με έδρα στην Αθήνα μετέφεραν τα πρώτα τμήματα της γέφυρας κοντά στο σημείο της παλαιάς οδού Χανίων – Κισάμου όπου ήταν η γέφυρα του Πλατανιά, η οποία καταστράφηκε.

Αποστολάκης 3

Ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης σε σημεία που χτύπησε η “Ωκεανίς” στην ΚρήτηΣτην Κρήτη μετέβη και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ήρθα σήμερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ώστε να βοηθήσουμε την Περιφέρεια, να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε από τις ζημιές που έχουν προκύψει. Έχω εικόνα από τους δικούς μου μηχανικούς και από την Περιφέρεια, και από τον Περιφερειάρχη τον κ. Αρναουτάκη με τον οποίο και έχω μιλήσει, και με τον κ. Σπίρτζη. Απλά θα δούμε πως θα στήσουμε τώρα το επιτελείο.

«Ήδη από σήμερα το πρωί φορτώσαμε δύο γέφυρες Belley, είναι ήδη στον Πλατανιά και από αύριο το πρωί αισιοδοξούμε ότι θα ξεκινήσουμε τις αποκαταστάσεις, να τοποθετηθεί η πρώτη γέφυρα και θα δούμε στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια πως μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση της επικοινωνίας των χωριών της Δυτικής Κρήτης, γιατί από ότι βλέπουμε έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά. Ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα τα καταφέρουμε».

Αποστολάκης 2

Έτοιμες άλλες δύο στην Αθήνα

Ερωτηθείς που θα τοποθετηθούν οι δύο πρώτες γέφυρες που ήδη στάλθηκαν στα Χανιά, απάντησε: «Η πρώτη γέφυρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μηχανικών, καταλαβαίνω ότι θα τοποθετηθεί στον Πλατανιά και στη συνέχεια θα δούμε που αλλού. Εμείς έχουμε άλλες δύο γέφυρες έτοιμες στην Αθήνα έτοιμες να φορτωθούν. Ξεκινώντας λοιπόν με την πρώτη θα δούμε στη συνέχεια που αλλού μπορούμε να επέμβουμε, ούτως ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να γίνει η αποκατάσταση».

Απαντώντας σε επόμενη ερώτηση, σχετικά με το πως αλλιώς μπορεί να βοηθήσει ο Στρατός στην αποκατάσταση των ζημιών, είπε:

 «Εμείς ανεξάρτητα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πρέπει να δούμε τι θέλει η Περιφέρεια, τι ενίσχυση χρειάζεται σε σχέση με τις υποδομές που εδώ υπάρχουν, όπου χρειάζεται ενίσχυση, όπου μπορούμε βεβαίως και θα συνδράμουμε, αυτός είναι ο σκοπός που κατέβηκα κάτω, να αποκτήσω μία εικόνα πως μπορούμε να βοηθήσουμε σε συνεργασία και με το Υπ. Υποδομών, τον κ. Σπίρτζη. Από ότι βλέπετε πολύ γρήγορα αντέδρασε ο μηχανισμός. Ήδη από το πρωί, σας είπα όλη τη νύχτα δουλεύαμε να καταφέρουμε να ετοιμάσουμε τις γέφυρες και έξι η ώρα το πρωί με το που έφυγε το πλοίο ήταν μέσα».

Αποστολάκης

Χρονοδιάγραμμα και ικανότητες

Σχετικά, με το πόσο γρήγορα μπορεί να τοποθετηθούν οι γέφυρες, είπε: «Από ότι μου έχουν πει οι μηχανικοί χρειάζεται, στην καλύτερη περίπτωση, δυόμιση με τρείς ημέρες, δηλαδή αν υπάρχουν υποδομές μπορούμε να πατήσουμε, αν έχουν παραμείνει τα υπόβαθρα, σε δύο-τρεις μέρες θα γίνει».

Για δε τις διαστάσεις τους και τις ικανότητές τους εξήγησε ότι οι γέφυρες αυτές  μέχρι 35 μέτρα. Πρόκειται για μια προσωρινή, αλλά ασφαλής λύση, καθώς «σηκώνουν»  αυτοκίνητα,  λεωφορεία και αρκετά βαριά οχήματα.

 

Σχετικά Άρθρα:

 

Διαφήμιση