Αρχική Καταστροφές Κρήτη: Σοβαρά τα προβλήματα – Στο νησί ο Χρ.Σπίρτζης (video & pic)

Κρήτη: Σοβαρά τα προβλήματα – Στο νησί ο Χρ.Σπίρτζης (video & pic)

0
kriti 3
Διαφήμιση

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη και τον Υποστράτηγο της ΕΜΑΚ, Γιάννη Πετρούτσο, μεταβαίνουν με ελικόπτερο super puma στην Κρήτη, με αφορμή τα προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί η κακοκαιρία στο νησί.

Ο υπουργός επισκέπτεται τα Χανιά, προκειμένου να συντονίσει το πλέγμα των ενεργειών που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, σε άμεση συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος διατύπωσε σχετικό αίτημα βοήθειας και συνδρομής προς το υπουργείο.

Παράλληλα, αναχωρεί για την Κρήτη κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με εξειδικευμένες γνώσεις στα γεωτεχνικά προβλήματα και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων (γεφυροποιία, διαβάσεις κτλ).

«Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης ήδη υπάρχει κλιμάκιο μηχανικών από τις προηγούμενες καταστροφές το οποίο συμπληρώνεται τώρα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές στα προβλήματα στις υποδομές, προσθέτοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης «δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το φορτίο των καταστροφών, οπότε θα συνδράμουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και όσον αφορά τη χρηματοδότηση αλλά την κατασκευή και την επιδιόρθωση όλων των φθορών που είχαμε στα δίκτυα».

Και συνέχισε λέγοντας: «το θέμα είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις καταστροφές, μέσα στην ένταση των φαινομένων να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική ζωή του, αμέσως μετά, το συντομότερο δυνατόν».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι έχει έρθει ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ και με βατραχανθρώπους για να ψάξουν τον αγνοούμενο, αλλά και ειδική ομάδα, πεζοπόρου τμήματος, που θα πάει να απεγκλωβίσει όσους έχουν εγκλωβιστεί από την κατολίσθηση.

«Πηγαίνουμε προς τα Χανιά, θα κάνουμε σύσκεψη με όλους τους φορείς, το ΕΚΑΒ, την τοπική διοίκηση του στρατού, την αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε ποια είναι η κατάσταση. Το νερό που έχει πέσει είναι παρά πολύ και το θέμα είναι ότι είχε προηγηθεί και το προηγούμενο. Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό που είναι ακόμη και ανθρωπίνως δυνατό», εξήγησε ο κ. Ταφύλλης.

Αναζητείται ένας 61χρόνος

Ώρες αγωνίας στην Κρήτη για τον 61χρονο ο οποίος χάθηκε με το αυτοκίνητό του, στα νερά ορμητικού χειμάρρου στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου.
Ο άνδρας σύμφωνα με το flashnews.gr, κινούνταν με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το σημείο που είχε τα πρόβατά του, παρασύρθηκε από χείμαρρο και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συντονισμένες προσπάθειες των Αρχών αλλά και εθελοντών για τον εντοπισμό του 61χρονου. Το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε το αυτοκίνητό του ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν μέσα σε αυτό.

«Ο αγρότης έχει παρασυρθεί από το ποτάμι, αναζητείται από μεγάλη δύναμη της υπηρεσίας μαζί με την ΕΜΑΚ, τα νερά είναι ορμητικά και ευχόμαστε το καλύτερο. Παρακαλώ τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το επόμενο 6ωρο θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα», τονίζει ο περιφερειακός διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρήτης κ. Λαγουδάκης.

Τεράστιες οι καταστροφές

Σοβαρά προβλήματα και επί του ΒΟΑΚ έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει όλο την Κρήτη. Από το βράδυ της Δευτέρας, σε όλο το μήκος της εθνικής οδού του νησιού, σημειώνονται κατολισθήσεις, ενώ βράχοι έχουν αποκολληθεί και μένουν πάνω στο οδόστρωμα, προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας.

kriti 4

Στο μεταξύ, σοβαρότατα προβλήματα σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Όπως ανακοινώθηκε, υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στους δρόμους Φουρνέ-Μεσκλά, Λάκκοι-Μεσκλά, Φουρνέ-Λάκκοι, Χλιαρό-Ουρθούνι-Καράνου, Νιο Χωριό-Βουκολιές και Συρίλι-Νεριανά.

Για τους ίδιους λόγους διατηρείται επίσης κλειστή η γέφυρα Πατελαρίου-Πλατανιά, η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και η γέφυρα του Συριλίου στον Ταυρωνίτη.

Επίσης, για λόγους ασφαλείας, λόγω σοβαρότατων προβλημάτων στο οδόστρωμα, θα πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση των δρόμων Μπαμπιόλου-Μανολιοπούλου και Σκινέ-Φουρνέ.

Παράλληλα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται και το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων, ο πυροσβεστικός σταθμός του δήμου, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, η διεύθυνση καθαριότητας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Στους πολίτες συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε όσους δραστηριοποιούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές και αγκυροβόλια λόγω των προβλεπόμενων δυνατών ανέμων, καθώς και στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, αφού τα εδάφη έχουν κορεστεί από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και είναι επιρρεπή στην εκδήλωση αστοχιών (κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων).

kriti 1

Προβλήματα και στο Ρέθυμνο

Σπίτια έχουν εκκενωθεί στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά, ενώ εδώ και λίγη ώρα εκκενώνονται και κατοικίες στο Ρέθυμνο αφού ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού στον Πλατανιά.

Οι κάτοικοι που απομακρύνονται μεταφέρονται με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία. Ο ποταμός έχει υπερχειλίσει, επίσης, στα Δελιανά, όπου πλημμύρισαν και εγκλωβίστηκαν κάτοικοι.

Κατολισθήσεις, πτώσεις ογκωδών τμημάτων βράχων, σπάσιμο δέντρων, φουσκωμένα ρυάκια, μικροί χείμαρροι που ενίοτε δημιουργούν επικινδυνότητα, πλημμυρισμένα υπόγεια και δρόμοι σε χωριά της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, συνθέτουν την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Οι αρχές εφιστούν στην προσοχή σε όλους τους πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις τους οι οποίες πρέπει όπως επισημαίνουν να ελαχιστοποιηθούν. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ρέθυμνο, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους συμπολίτες που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες, ενημερώνει ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στις παρακάτω περιοχές:

Πριν το χωριό στο Γιαννούδι, Λούτρα, Κυριάννα, Πηγή, Καλονύκτι, Καμπανός -στην Αγία Κυριακή-, Μαλάκι, Μαρουλού – όπου υπάρχει και κατολίσθηση και πλημμύρα-, Αγία Παρασκευή, Καστελλάκια, Μετόχι, Αρμένοι, Μικρά Ανώγεια, Βιράν Επισκοπή -στο κέντρο του Πλατανιά και στον αύλειο χώρο του Lidl-, Τσεσμέ, Μούντρος, Παλαίλημνος, Σαϊτούρες, οικισμός δημοσίων υπαλλήλων στο Μαρουλά και στη Γέφυρα Σταυρωμένου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ανθυποπλοίαρχος, διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Ρεθύμνου, Μαρία Σμπούκη, η διέλευση των οχημάτων στην περιοχή του Λιμεναρχείου έχει διακοπή λόγω της εισροής υδάτων, αλλά και έντονου κυματισμού, καθώς και αντικειμένων που υπάρχουν στους δρόμους. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν από πλημμυρισμένα φρεάτια στους δρόμους της παραλίας του Ρεθύμνου και στη χερσαία ζώνη του Λιμένα τα οποία όμως βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο.

Διακοπές ρεύματος

Σοβαρά προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών.

kriti 2

Κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη

Κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά. Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών.

Νωρίτερα σήμερα, είχε υποστεί καθίζηση τμήμα του δρόμου που εφαπτόταν με τη γέφυρα και είχαν γίνει εργασίες στήριξης.

Έπεσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλιά Εθνική Οδό

Μετά τη γέφυρα του Κερίτη και αυτή των Βουκολιών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, έπεσε και η γέφυρα στην Παλαιά Εθνική Οδό.

Την ίδια στιγμή, στο Συρίλι του δήμου Πλατανιά, ένα κομμάτι της γέφυρας έχει καταρρεύσει με την διέλευση στο σημείο να έχει απαγορευτεί.

Νωρίτερα, δύο γυναίκες, είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, καθώς σημειώθηκε κατολίσθηση και οι πέτρες πλάκωσαν τα σπίτια, λίγη ώρα αργότερα η περιπέτεια τους είχε αίσιο τέλος.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμένουν αύριο, Τρίτη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Κρήτης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, το κουδούνι δεν θα χτυπήσει για τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στον Δήμο Χανίων, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης, με απόφαση της δημοτικής αρχής κλειστά θα είναι και τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ δεν θα λειτουργήσουν επίσης.

Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου, σύμφωνα με το cretapost.gr.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, CNN, flashnews, cretapost

Διαφήμιση