Αρχική Περιβάλλον Και καταπατητές και ιδιοκτήτες;

Και καταπατητές και ιδιοκτήτες;

0
καταπατητές
Διαφήμιση

Πάνω από 25.000 ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου έχουν καταπατηθεί και καταληφθεί από ιδιώτες καταδεικνύοντας την απουσία κρατικής προστασίας και ελέγχου.

Με ερώτηση που επανακατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, επιμένει και ζητά ενημέρωση για τις προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες που προέβη η κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του Δημοσίου αλλά και για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες σχεδιάζει τη διαδικασία εξαγοράς τους ώστε να μην προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα των λοιπών πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Με την υπ΄αριθ. 2/4392/0004/8-3-2018 απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, συστάθηκε δεκαμελής επιτροπή με έργο «Τον προσδιορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

Ουσιαστικά με την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινάει να  επεξεργάζεται σχέδιο απόδοσης των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου στους καταπατητές τους.

Επισημαίνεται ότι μερικώς ή εξολοκλήρου καταπατημένα εκτιμάται ότι είναι 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου στην Αττική, 7 στα 10 στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και 6 στα 10 στα νησιά του Αιγαίου.

καταπατητές

Το 47% από τα καταπατημένα είναι αστικά ακίνητα και 64% αγροτικές εκτάσεις. Πολλά από τα ακίνητα αυτά έχουν αλλάξει χέρια με συμβόλαια. Αρκετά από τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια έχουν οικοδομηθεί κι ενταχθεί σε σχέδια πόλης. Στην Αττική, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει καταγράψει ως δημόσια περιουσία πάνω από 6.000 ακίνητα.

Εκείνοι που έχουν καταπατήσει τη δημόσια περιουσία εμφανίζονται στα δικαστήρια και στην εφορία ως νόμιμοι ιδιοκτήτες, παρουσιάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας τους οποίους έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, ή δικαιοπάροχοί τους, ή απώτατοι καταπατητές μετά το 1884. Η επικρατούσα κατάσταση καταδεικνύει την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να προασπίσει τα συμφέροντα του.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των δημοσίων κτημάτων, τα μέτρα που προβλέπονται για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας είναι κατ’ αρχάς προληπτικά, δηλαδή περιφράξεις, αυτοψίες, τοποθέτηση πινακίδων κ.λπ., ενώ για τους παραβάτες ακολουθούν κατασταλτικά μέτρα όπως πρωτόκολλα αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθώς και μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «σήμερα ως κυβέρνηση και λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, εμφανίζονται ρυθμίσεις προς όφελος των αυθαίρετων καταπατητών με το επιχείρημα της είσπραξης κρατικών εσόδων και της δήθεν επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος».

Διαφήμιση