Αρχική Θεραπείες Καλπάζει η εποχική γρίπη

Καλπάζει η εποχική γρίπη

0
gripi
Διαφήμιση

Τριάντα οκτώ άνθρωποι, ηλικίας 25 μέχρι και 90 ετών (μεταξύ τους και 2 παιδιά), έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, ενώ μόνο την τελευταία βδομάδα έχουν πεθάνει 20 άνθρωποι.

Του Κώστα Κέντζου

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 165 άτομα με επιπλοκές από τον ιό της γρίπης. Την ίδια ώρα, το εμβόλιο της γρίπης δεν εντάσσεται στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού, δηλαδή δεν είναι δωρεάν για όλους…

Το 75% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από τη γρίπη αφορά σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εμβολιασμός τώρα!

Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τους θανόντες μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένοι. Επιπλέον, από τα 9 παιδιά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, κανένα δεν είχε εμβολιαστεί, αν και είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ έως το τέλος της άνοιξης θα έχει προσβληθεί από τον ιό το 10% – 15% των κατοίκων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, από το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμάται ότι δεν συνιστάται το κλείσιμό τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβάλλει στον περιορισμό της γρίπης και είναι ένα μέτρο που συνιστάται μόνο σε περίπτωση πανδημίας. Προσθέτουν  ότι το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχει γρίπη αλλά κάποια άλλη ίωση.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με χρόνια νοσήματα, με ηλικία άνω των 60 ετών κ.ά.). Την ίδια ώρα, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πέντε ότι έχει παραγγείλει επιπλέον 50.000 εμβόλια, δεκάδες είναι οι καταγγελίες πολιτών ότι δεν μπορούν να βρουν εμβόλιο.

Χρηματοδοτικό κενό

Το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας είναι ο έγκαιρος και σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες εμβολιασμός του πληθυσμού.

Δυστυχώς το εμβόλιο της γρίπης δεν εντάσσεται στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού, δηλαδή δεν είναι δωρεάν για όλους, αλλά πληρώνεται από τους ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση