Αρχική Υγεία - Διατροφή Γιατί έχουμε άγχος μόλις ξυπνάμε το πρωί; (Βίντεο)

Γιατί έχουμε άγχος μόλις ξυπνάμε το πρωί; (Βίντεο)

0
anxiety 2019928 960 720
Διαφήμιση

To άγχος αποτελεί ασθένεια που μαστίζει της εποχής μας. Είτε σε μικρότερο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό όλοι βιώνουμε καθημερινά στρεσογόνες καταστάσεις, οι οποίες ωστόσο για πολλούς ανθρώπους μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό τους. Η δυσκολία του να σηκωθείς από το κρεβάτι κάθε πρωί μπορεί να αποδοθεί στο άγχος.

Η απλή κίνηση να σηκωθείς από το κρεβάτι μπορεί να φαντάζει πραγματικά δύσκολη. Αυτό το αρνητικό βίωμα θέλει να αλλάξει η νευροεπιστήμονας Lisa Feldman Barrett, που μας λέει στο βιβλίο της «How Emotions Are Made» πως τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι παρά ο τρόπος του εγκεφάλου μας να κάνει προβλέψεις.

«Κάθε φορά που νιώθεις κουρασμένος, είναι γιατί βιώνεις τη δυσάρεστη επίδραση μιας σωματικής αίσθησης».

Αυτό είχε πει και σε ομιλία της στην TED του 2017: «Ο εγκέφαλός σου προσπαθεί να προβλέψει τις αιτίες για αυτές τις αισθήσεις, και όσα περισσότερα γνωρίζεις, όσες περισσότερες ιδέες μπορείς να χτίσεις, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου».

Όταν βιώνουμε λοιπόν στρες μόλις ξυπνάμε το πρωί, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως σχετίζεται με μεγαλύτερα προβλήματα ή άλλου τύπου παθολογίες. Η αιτία ενδέχεται να είναι απλώς μια δυσάρεστη σωματική αίσθηση.

«Ο εγκέφαλός σου προσπαθεί να εξηγήσει τι προκαλεί αυτά τα αισθήματα, ώστε να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτά. Αυτά τα αισθήματα ωστόσο μπορεί να μην είναι δείκτες πως κάτι είναι λάθος στη ζωή σου. Μπορεί να έχουν μια καθαρά σωματική αιτία. Μπορεί να είσαι κουρασμένος. Μπορεί να μην έχεις κοιμηθεί καλά. Μπορεί να πεινάς. Μπορεί να είσαι αφυδατωμένος».

Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν, καθώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι: «Την επόμενη φορά που θα βιώσεις έντονο άγχος, αναρωτήσου ‘‘μπορεί αυτό να έχει μια καθαρά σωματική αιτία;’’».

Το άγχος μπορεί να περιοριστεί ή ακόμα και να εξαφανιστεί, διατείνεται η Barrett πάντα: «Σου λέω πως έχεις πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στα συναισθήματά σου από αυτό που φαντάζεσαι. Έχεις την ικανότητα να σταματήσεις τη συναισθηματική ταλαιπωρία της ζωής σου μαθαίνοντας πώς να δομείς τις εμπειρίες σου διαφορετικά».

Πηγή: in.gr

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here