Αρχική Καταστροφές Επικίνδυνα βακτήρια στη θάλασσα -Τέρμα τα μπάνια;

Επικίνδυνα βακτήρια στη θάλασσα -Τέρμα τα μπάνια;

0
θάλασσα
Διαφήμιση

Ερευνητές που εργάζονται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) ανακάλυψαν  μια ανησυχητική ποικιλία 400 βακτηρίων σε περίπου 300 κομμάτια μικροπλαστικών.

Τα δείγματα, τα οποία έχουν μέγεθος μόνο 5 χιλιοστόμετρα, έχουν ληφθεί από τρεις ακτές στην περιοχή: την παραλία Changi, την παραλία Sembawang και το νησί Lazarus.

Σύμφωνα με τους The Straits Times, οι επιστήμονες βρήκαν τα τοξικά βακτήρια μέσω της αλληλούχησης του DNA. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα, ανακάλυψαν ίχνη φωτοβακτηρίου, τα οποία έχουν συνδεθεί με λεύκανση των κοραλλιών, και ένα είδος που ονομάζεται vibrio, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις στις πληγές. Η ομάδα βρήκε επίσης ίχνη του arcobacter, ενός μικροοργανισμού που έχει συνδεθεί με τη γαστρεντερίτιδα.

“Καθώς τα μικροπλάσματα που μελετήσαμε συλλέχθηκαν από τοποθεσίες εύκολα προσβάσιμες στο κοινό και σε περιοχές ευρέως χρησιμοποιούμενες για αναψυχή, η ταυτοποίηση δυνητικά παθογόνων βακτηριδίων είναι σημαντική για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών“, εξήγησε η Emily Curren, μέρος της ομάδας στο NUS.

Ο Curren σημείωσε ότι η πλειονότητα των μικροπλαστικών προέρχονταν από καλαμάκια και σκεύη μιας χρήσης, όπως κουτάλια και πιρούνια. Αυτά τα πλαστικά βιοαποικοδομούν σε μερικές εκατοντάδες χρόνια και χρησιμεύουν ως οχήματα που μεταφέρουν τοξικά βακτήρια σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο αυτά μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπινους πληθυσμούς με την παροχή νερού, αλλά τα μικροπλάσματα απορροφώνται από θαλάσσια ζώα, πολλά από τα οποία καταναλώνονται αργότερα από τους ανθρώπους.

Ο Sandric Leong, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας στο Tropical Marine Science Institute της NUS, πρόσθεσε ότι τα μικροπλάσματα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές πλαστικής ρύπανσης στον ωκεανό. Οι οργανισμοί σε αυτά τα περιβάλλοντα καταναλώνουν κατά λάθος μικροπλακίδια, που είναι το πώς τα τοξικά βακτήρια θα μπορούσαν να καταλήξουν στο τραπέζι του φαγητού σε όλο τον κόσμο.

Ο Leong εξήγησε πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη μικροπλαστική διανομή για να καταλάβουμε καλύτερα πώς να διαχειριστούμε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Ο μεγαλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση των μικροπλαστικών, φυσικά, είναι να μειώσουμε τη χρήση μη βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών.

Επιμέλεια Κειμένου: Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση