Αρχική Επιστήμη Ένα απίστευτο πείραμα για το εγκέφαλο σας (photo)

Ένα απίστευτο πείραμα για το εγκέφαλο σας (photo)

0
εγκέφαλο
Διαφήμιση

Ένα πείραμα ψευδαίσθησης απέδειξε ότι πως υπάρχει μια καθυστέρηση στην επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου σας που επεξεργάζονται την όραση. Όταν πλησιάζεται την εικόνα με τους δακτυλίους που αποτελούνται από διακεκομμένες γραμμές θα δείτε να περιστρέφονται προς τα δεξιά. Όσο απομακρύνεστε  θα δείτε αυτή τη φορά τους δακτυλίους να περιστρέφονται αριστερά! Στην πραγματικότητα παραμένουν ακίνητοι! Τι συμβαίνει;

Επιστήμονες εκπαιδεύτηκαν δύο μακάκος για να δείξουν αν είδαν κάποια περιστροφή.Τους έδειξαν την ψευδαίσθηση Pinna-Brelstaff και διαπίστωσαν ότι οι μακάκος αντιλαμβάνονται την ψευδή κίνηση όπως και οι άνθρωποι.

Οι μακάκος χρησιμοποιήθηκαν επειδή έχουν πολύ παρόμοιο σύστημα επεξεργασίας όρασης με τους ανθρώπους. Σε αυτό το πείραμα είχαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να δουν με ακρίβεια πώς επεξεργάστηκαν την οπτική ψευδαίσθηση.

Η ομάδα βρήκε μια καθυστέρηση 15 εκατομμυρίων δευτερολέπτων μεταξύ της δραστηριότητας των νευρώνων που αντιλαμβάνονται την κίνηση – στην περίπτωση αυτή την ψευδαίσθηση ότι ολόκληρο το σύνολο των γραμμών κινείται – και εκείνων που αντιλαμβάνονται την τοπική κίνηση, στην περίπτωση δηλαδή που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία κίνηση.

Οι εγκέφαλοί μας πιθανόν να έχουν την ίδια καθυστέρηση, η οποία μπορεί να μοιάζει με ελάττωμα, λένε οι επιστήμονες, αλλά είναι απλά αποτελεσματικές. Όταν βλέπουμε κάτι, ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να μαντέψει γρήγορα τι είναι. Κανονικά, αυτή η εικασία είναι αρκετά ακριβής επειδή οι φυσικοί κανόνες του περιβάλλοντός μας είναι συνήθως συνεπείς. Εδώ, ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί μια συντόμευση, υποκαθιστώντας την φαινομενική κίνηση για την πραγματική κίνηση.

Πηγή: Journal of Neuroscience

Διαφήμιση