Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Δέκα οικολογικές συμβουλές μαγειρικής

Δέκα οικολογικές συμβουλές μαγειρικής

0
frying pan 2618192 960 720
Διαφήμιση

Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης δεν είναι απλώς μία ιδεολογία αλλά αφορά τις καθημερινές επιλογές μας, από την διαχείριση των απορριμμάτων του νοικοκυριού μας και τα είδη καθημερινής χρήσης μέχρι και τον τρόπο που μετακινούμαστε αλλά και τις συνήθειες καθημερινής υγιεινής και μαγειρικής που προτιμούμε.

Προκειμένου λοιπόν να αποκτήσουμε οικολογικές συνήθειες πρέπει να ξεκινούμε από τα απλά και καθημερινά πράγματα όπως το μαγείρεμα.

Παρακάτω, υπάρχουν μερικές έξυπνες λύσεις, ώστε η καθημερινή μας διατροφή να προέρχεται από φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές μαγειρικής:

vegetables 2338824 960 720

  1. Οικολογικά, ντόπια προϊόντα

Πέρα από το γεγονός ότι η επιλογή βιολογικών προϊόντων αποτελεί σήμερα μία «τάση», υπάρχουν σαφώς πιο ουσιαστικοί λόγοι γιατί είναι προτιμότερο να επιλέγουμε φυσικά προϊόντα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των βιολογικών προϊόντων είναι ότι παράγονται χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, ορμόνες και φυτοφάρμακα (που από τα συμβατικά προϊόντα φτάνουν στον οργανισμό μας), με φυσικές μεθόδους και τεχνικές παραγωγής. Επειδή ακριβώς αναφερόμαστε σε μία εντελώς φυσική διαδικασία καλλιέργειας των προϊόντων, αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές προέρχονται και από ντόπιους παραγωγούς. Συνεπώς με την προτίμηση αυτών των ειδών όχι μόνο προστατεύουμε και το περιβάλλον αλλά στηρίζουμε και την οικονομία της χώρας μας.

pot 820012 960 720

  1. Σκεύη μαγειρικής

Οι περισσότεροι μεγάλοι σεφ ανά τον κόσμο σήμερα επιλέγουν κατ’ αποκλειστικότητα τα σκεύη της δουλειάς λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους το κατά πόσο είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Κυριότερο όμως κριτήριο για ένα σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε φαγητό για την οικογένεια μας είναι πρωτίστως να είναι ασφαλές για την υγεία μας. Τα οικιακά είδη πρέπει να αντικαθίστανται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να πλένονται πολύ καλά. Επιπλέον τα οικολογικά τηγάνια και κατσαρόλες συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ενώ αποτρέπουν τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα συμβατικά είδη να αλλοιώσουν τις τροφές.

grown up 1637302 960 720

  1. Εκμεταλλευτείτε τα υπολείμματα

Η καλύτερη τακτική για ένα υγιές, οικολογικό και οικονομικό νοικοκυριό είναι η πλήρης αξιοποίηση κάθε οργανικού είδους. Αξιοποιείστε τα απομεινάρια από μία ποσότητα φαγητού που περίσσεψε, φτιάχνοντας ένα ακόμα φαγητό. Επιπλέον, αν έχετε κήπο, χρησιμοποιήστε τις μπανανόφλουδες, φίλτρα του καφέ, τους πυρήνες των φρούτων και άλλα απορρίμματα από τροφές ως φυσικό λίπασμα. Μία επίσης καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείται τα υγρά των τροφών (λαχανικά, κρέας κλπ) ώστε να κάνετε τους δικούς σας κύβους ζωμών γεμίζοντας παγοθήκες και καταψύχοντάς την στην κατάψυξη.

environmentally friendly 3562628 960 720

  1. Συνετή χρήση αναλώσιμων ειδών

Η χρήση λαδόκολλα, αλουμινόχαρτου κι νάιλον διευκολύνει αρκετά σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.  Ωστόσο, η υπερβολική χρήση αυτών συνιστά απειλή για το οικοσύστημα. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το αλουμινόχαρτο για να αποθηκεύουν το κολατσιό τους ή για τον φούρνο και στην συνέχεια το χρησιμοποιούν ξανά και ξανά. Επιπλέον τα προϊόντα μίας χρήση από αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, εξοικονομούν και νερό. Επιπλέον, πολλά από τα αναλώσιμα είδη (καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια, πιάτα κλπ.) που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας πλέον κατασκευάζονται και με ανακυκλώσιμα υλικά και έχουν τέτοια σύνθεση ώστε να μπορούμε να επαναλάβουμε την χρήση τους.

flame 871136 960 720

  1. Κουζίνα αερίου

Μία ακόμα συνήθεια που έχουν οι επαγγελματίες σεφ. Η κουζίνα στην οποία μαγειρεύουμε πρέπει να καθαρίζετε συχνά και να διατηρείτε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι κουζίνες αερίου είναι οι πλέον κατάλληλες για ένα οικολογικό τρόπο μαγειρέματος, καθώς είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές , αφού η ίδια η συσκευή παράγει την ενέργεια για την προετοιμασία του φαγητού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μία κουζίνα αερίου μειώνει το κόστος και την ενέργεια που χρειάζεται η μαγειρική διαδικασία στο ένα τρίτο του κόστους που χρειάζεται μία παραδοσιακή ηλεκτρική κουζίνα.

bottles 1868175 960 720

  1. Ψυγείο

Το ψυγείο είναι ένας από τους κυριότερους «καταναλωτές» ενέργειας ενός σπιτιού. Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε στο έπακρο την λειτουργία του ψυγείου μας και να φροντίζουμε να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση, χωρίς να σπαταλάμε τις ενεργειακά «ακριβές» λειτουργίες του. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στο ψυγείο ζεστά τρόφιμα αλλά αντίθετα θα πρέπει πρώτα να αφήσουμε το φαγητό να κρυώσει και μετά να το αποθηκεύσουμε, γιατί στην πρώτη περίπτωση σπαταλάμε πολύ από την ενέργεια του, η οποία διοχετεύεται στο να επαναφέρει την χαμηλή θερμοκρασία του στην αρχική της κατάσταση. Επιπλέον, είναι απαραίτητο ο καταψύκτης μας να είναι όσο το δυνατόν πιο γεμάτος με πάγο. Μία καλή ιδέα είναι να γεμίσουμε τα κενά σημεία του με συσκευασίες πάγου, ώστε να παραμένει πάντα η θερμοκρασία χαμηλά και να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια.

modern kitchen 1772638 960 720

  1. Άλλες οικιακές συσκευές

Είναι ζωτικής σημασία, οι παλιές ηλεκτρικές κουζίνες να αντικαθίστανται μετά από μία τουλάχιστον δεκαετία, καθώς είναι γνωστό ότι τα παλαιότερα μοντέλα οικιακών συσκευών χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, εν αντιθέσει με τις πιο σύγχρονες κατασκευές που επιβάλλεται να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.

steak 1081819 960 720

  1. Μείωση κατανάλωσης κρέατος

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, η κτηνοτροφικές βιομηχανίες, έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη στην εκπομπή αερίου που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ στο δυτικό κόσμο τα ποσοστά ζωικών τροφών που θεωρητικά αναλογούν σε κάθε καταναλωτή, ξεπερνιούνται κατά πολύ στην πράξη. Πέρα από τον επιβλαβή αντίκτυπο που έχει η καθημερινή κατανάλωση κρέατος  στην υγεία μας λοιπόν δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις περιβαλλοντικές συνέπειες που έχει. Η υιοθέτηση λοιπόν πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών έχει καθοριστικό ρόλο και για το περιβάλλον, εκτός από την σιλουέτα μας.

tap 791172 960 720

  1. Φίλτρο νερού

Ένα πλαστικό μπουκάλι νερό χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για διαλυθεί στο οικοσύστημα. Η κατανάλωση νερού αποτελεί γενικότερα μία ακόμα πληγή για τον πλανήτη μας. Η αγορά πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε μπουκάλια πλήττει τόσο το οικοσύστημα, όσο και την τσέπη μας. Μία καλή εναλλακτική «πράσινη» λύση είναι η επένδυση στην τοποθέτηση ενός φίλτρο στην βρύση της κουζίνας μας, ώστε να ξεγνοιάσουμε οριστικά με το ζήτημα της κατανάλωσης νερού.

light bulb 984551 960 720

  1. Οικολογικές συνήθειες

Πέρα από την αντικατάσταση των οικιακών μας συσκευών για εξοικονόμηση ενέργειας και την προτίμηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού προγράμματος υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις, ώστε να συνεισφέρουμε στην προστασία του κλίματος. Κάθε σπατάλη ενέργειας είναι καθοριστική, συνεπώς πρέπει πάντα να φροντίζουμε τα σκεύη που μαγειρεύουμε να έχουν το ίδιο μέγεθος με τα μάτια της κουζίνας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο την ώρα που ψήνουμε ένα φαγητό, καθώς σε κάθε άνοιγμα η θερμοκρασία πέφτει κατά 25 βαθμούς.

Ο σωστός προγραμματισμός, αποτελεί τον πιο οικολογικό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας, χρόνου και χρήματος. Ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε χρησιμοποιήστε και την κατάλληλη συσκευή. Για παράδειγμα, αν θέλετε να ζεστάνετε κατεψυγμένο ψωμί προτιμήστε μία φρυγανιέρα ή τον φούρνο μικροκυμάτων αντί για τον φούρνο.

Τέλος, προτιμάτε το πλυντήριο πιάτων αντί για το πλύσιμο στο χέρι. Τα πιάτα καθαρίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ το πλυντήριο καταναλώνει πολύ λιγότερο νερό και με το κατάλληλο οικολογικό καθαριστικά τα πιάτα σας θα είναι πάντα πεντακάθαρα.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Μ. Μάργαρη

ΠΗΓΗ: howstuffworks

Σχετικά κείμενα:

 

Διαφήμιση